Guvernul din Bangladesh afirmă că centrala nucleară pe care Rusia o construiește în vestul țării va ajuta la rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea cu energie electrică și penele de curent care afectează economia. Acest proiect uriaș are și un alt obiectiv pentru Moscova: să lege cele două țări pentru mulți ani și să extindă influența Kremlinului în Bangladesh, conform Financial Times.
Rooppur, aflat în vestul statului Bangladesh, este ca o ‘Mică Rusie’. Aici, denumirile magazinelor sunt scrise în rusă, iar la piață se negociază prețurile la ‘kartoșka’ și ‘morkov’. Expații ruși pot merge chiar și la dentist la Russ Dental Care.
Acest lucru se datorează construcției primei centrale nucleare din Bangladesh de către Rosatom, gigantul nuclear rus. Proiectul, unul dintre cele mai mari din țară, va costa aproximativ 12 miliarde de dolari. Obiectivul este de a crește ponderea energiei nucleare din totalul energiei electrice de la 0% la 10% în mai puțin de 10 ani. ‘Rosatom face o treabă minunată’, a declarat Sama Bilbao y Leon, directorul general al Asociației Nucleare Mondiale (WNA).
Din cauza sancțiunilor și decuplării Europei de la energia rusească, Kremlinul folosește sectorul nuclear pentru a crea legături politice de lungă durată și a contracara izolarea economică impusă de Occident. Înainte de invadarea Ucrainei, Rusia era implicată în aproximativ jumătate dintre acordurile internaționale de construcție a centralelor nucleare. Chiar și după sancțiuni, Moscova rămâne un exportator major de centrale nucleare, având proiecte în China, India, Iran și Egipt.
Guvernele occidentale sunt îngrijorate de poziția dominantă a Rusiei în sectorul energiei nucleare. Președintele american Joe Biden a interzis importurile de uraniu îmbogățit din Rusia, iar o alianță denumită ‘Sapporo 5’, formată din Marea Britanie, Japonia, Canada, Franța și SUA, își propune să limiteze influența Rusiei în domeniul nuclear.
În Turcia, Rosatom construiește prima centrală nucleară a țării la Akkuyu, iar Bangladeshul va depinde de Rusia pentru proiectul din Rooppur. ‘Este o relație fără sfârșit în care ei intră’, a spus Ali Riaz, cercetător politic și expert în Bangladesh de la Universitatea de Stat din Illinois.
Rosatom joacă un rol cheie în extinderea influenței Moscovei în țările din așa-numitul ‘sud global’. Compania a semnat numeroase memorandumuri cu țări africane și latino-americane și continuă să fie implicată în proiecte nucleare majore, inclusiv în construcția primului reactor modular mic în Uzbekistan.
Proiectele nucleare ale Rosatom reprezintă aproximativ jumătate din veniturile companiei, iar în 2023, se estimează că acestea vor aduce 16,2 miliarde de dolari, mai mult decât cele 11,8 miliarde din 2022. Planul este ca veniturile totale să ajungă la 56 de miliarde de dolari până în 2023. În Bangladesh, Rosatom plănuiește deja construcția unei a doua centrale nucleare, consolidând astfel relația dintre cele două țări.
Mohammad Hossain, un director din cadrul ministerului energiei din Bangladesh, a declarat că Rusia este un ‘partener indispensabil’ și că relația va continua pe termen lung.