Rusia își consolidează prezența internațională prin construcția de unități energetice nucleare în străinătate, cu scopul de a răspunde cererii crescute de energie, generată de inteligența artificială și piețele emergente. Potrivit Financial Times, Rusia are în desfășurare peste 10 proiecte de construire a unor astfel de unități în diverse țări.
Rusia își intensifică eforturile de a-și extinde flota nucleară mondială, având în derulare construcții în Bangladesh, China, Egipt, India, Iran și Türkiye. „Construim mai mult de 10 unități diferite în întreaga lume. Avem nevoie de multă energie. Nu vom putea furniza această energie fără a utiliza… energia nucleară”, a declarat Boris Titov, reprezentant oficial al președintelui Vladimir Putin.
Titov a explicat că Rusia anticipează o cerere substanțială de energie nucleară atât din partea țărilor în dezvoltare, care caută surse de energie mai ecologice, cât și din partea companiilor tehnologice ce utilizează inteligența artificială în centrele lor de date. Proiectele nucleare externe gestionate de Rusia, ce includ construcția de reactoare, furnizarea de combustibil și alte servicii, acoperă în prezent 54 de țări.
În plus, Rusia intenționează să construiască o centrală mică cu reactoare modulare în Uzbekistan și a semnat un acord cu junta de la putere din Burkina Faso în 2023. Deși Washingtonul și Uniunea Europeană încearcă să deconecteze dependența de combustibilul nuclear rusesc, țări ca Ungaria și Slovacia se opun sancțiunilor în acest domeniu.
Cu excepția Ungariei, după invazia Rusiei în Ucraina, majoritatea țărilor est-europene au încheiat contracte pentru energie nucleară cu Westinghouse, o companie americană. În Ungaria, grupul MVM a construit mai multe reactoare nucleare la Paks, ce livrează peste 50% din necesarul de energie electrică al țării, iar planurile de viitor includ noi reactoare în parteneriat cu Rosatom, compania de stat rusă, proiect susținut de un împrumut guvernamental rusesc.