Rusia își extinde capacitățile de dezvoltare a armelor biologice nu doar în apropierea Moscovei, ci și în Africa, acolo unde studiază virușii febrei hemoragice și variolei, a dezvăluit un raport al Institutului Robert Lansing. Potrivit unei analize recente, aceste activități coincid cu declanșarea unor epidemii în regiunea africană.
Conform unui raport publicat de Washington Post, coroborând constatările din 2022 ale Institutului Robert Lansing, Rusia a continuat dezvoltarea armelor biologice folosind laboratoarele datând din perioada Războiului Rece. Acest raport subliniază extinderea și renovarea unui centru de cercetare în domeniul armelor biologice din regiunea Moscovei. Imagini din satelit confirmă existența unor noi instalații pe terenul fostei baze sovietice Sergiev Posad-6, amplasată lângă orașul Sergiev Posad din regiunea Moscovei.
Raportul mai arată că, după începerea invaziei Rusiei în Ucraina, a avut loc o intensificare a lucrărilor la acest centru de cercetare. În trecut, această locație a fost gestionată de Ministerul Apărării al URSS și a fost principalul centru de cercetări în domeniul armelor biologice și al virusologiei.
Institutul Robert Lansing sugerează o legătură între virusologia militară rusă și focarele virale recente din Africa. „În 2022, studiul nostru asupra achizițiilor publice efectuate de centrul de cercetare rusesc, inclusiv Institutul Central 48 al Ministerului Apărării, ne-a condus la concluzia că Rusia cercetează activ virușii febrei hemoragice și variola”, conform unei declarații a institutului. În același an, cercetările rusești au coincis cu un focar de variola maimuței în Africa și o epidemie cu virusul Marburg în Ghana.
Dezvăluirile continuă, subliniind prezența biolaboratoarelor rusești în mai multe țări africane până în 2024, urmată de măsuri restrictive ale Rusiei privind accesul la informațiile legate de achizițiile în domeniul apărării. Institutul Lansing este convins că aceste epidemii nu sunt întâmplătoare, ci legate de cercetările virusologice rusești care vizează colectarea materialelor biologice și a tulpinilor virale foarte virulente.
Este remarcată și reacția Rusiei care acuză Statele Unite de activități similare prin biolaboratoarele sprijinite de Pentagon, în special în Ucraina, Kazahstan și Georgia. Această acțiune este văzută ca o diversiune de la propriile inițiative biolab. Institutul consideră că pandemia COVID-19 a întărit convingerea Kremlinului despre utilitatea armelor biologice ca instrumente de influență economică și geopolitică.