Reclamă

Forțele Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina au desfășurat cu succes o operațiune de sabotaj săptămâna trecută, distrugând un tren de marfă ce transporta 40 de cisterne pline cu combustibil, pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia, în apropiere de orașul Tokmak. Această lovitură a lăsat forțele ruse fără aproximativ 3.000 de tone de combustibil și a creat probleme semnificative în linia de aprovizionare a armatei ruse, care este acum inoperabilă pentru o perioadă de timp nelimitată.

Ca răspuns la acest atac, rușii au început să caute soluții pentru deghizarea trenurilor cisternă, astfel încât acestea să nu mai fie ușor de recunoscut și atacat de forțele inamice. Potrivit informațiilor furnizate de canalul de Telegram btvt_2019, în Rusia a fost înregistrat un brevet care propune camuflarea vagoanelor-cisternă prin imitarea vagoanelor de marfă obișnuite. Ideea este simplă: un cadru care imită un vagon marfă acoperit va fi așezat deasupra cisternei în zonele periculoase.

Creatorul brevetului sugerează că această metodă ar putea îngreuna recunoașterea trenurilor de către serviciile secrete inamice, facilitând astfel livrarea în siguranță a combustibilului. Totuși, Defense Express pune la îndoială eficacitatea acestei metode, deoarece starea căilor ferate din regiunile estice și sudice ocupate ale Ucrainei face ca orice trecere de tren să fie deja un eveniment monitorizat atent de serviciile de informații ucrainene.

Mai mult, chiar dacă un tren ar fi deghizat să pară că transportă mărfuri obișnuite, acesta tot ar putea deveni țintă, având în vedere istoricul transporturilor militare camuflate. De asemenea, Ucraina are capabilități semnificative de a intercepta și ataca aceste trenuri, indiferent de natura camuflajului, exemplul anterior al atacurilor asupra locomotivelor diesel demonstrând claritățea acestei capacități.

Așadar, deși brevetul înregistrat în Rusia propune o soluție ingenioasă, eficacitatea acesteia rămâne sub semnul întrebării, având în vedere atât natura teatrului de operațiuni, cât și abilitățile de supraveghere ale Ucrainei.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro