Rusia nu vrea să renunțe la războiul din Ucraina, sub nicio formă. Vineri, 16 decembrie, forțele Moscovei au lansat un bombardament de proporții asupra țării. Ucrainenii au rămas în frig și întuneric, iar Kremlinul continuă să facă amenințări. Se pare că Putin nu va renunța la arme până trupele lui nu cuceresc totul, până la granița cu România, Polonia, Slovacia și Ungaria.
Războiul început de Rusia în Ucraina durează de aproximativ 10 luni, iar Vladimir Putin schimbă de la lună la lună strategia. După ce a eșuat să ocupe întreaga țară, s-a concentrat pe frontul de est. Și acolo a fost respins, iar acum are un alt plan.
În pragul iernii, vrea să-i lase pe ucraineni fără energie electrică. Așa că trupele sale bombardează masiv Ucraina, în special capitala Kiev. Sistemul energetic al țării a fost puternic afectat, iar cetățenii reușesc cu greu să-și asigure traiul. Fără căldură, electricitate sau apă caldă, caută disperați soluții.
Cât despre o posibilă pace, Moscova dă declarații în contradictoriu. Deși oficialii de la Kremlin au dat vina pe Ucraina pentru eșecul negocierilor, tot ei fac și amenințări. Recent, un parlamentar rus a afirmat că Rusia nu va opri războiul până când forțele sale nu vor ajunge până la granițele Ucrainei.
Ar putea să aibă loc unele negocieri, dar numai atunci când armata rusă va ajunge la granițele vestice ale Ucrainei, Poloniei, Slovaciei, Ungariei, României. Nu există nicio altă opțiune pentru negocieri. Puteți să zâmbiți, să vă amuzați, dar asta este singura variantă., Andrei Guruliov, parlamentar rus.
Declarațiile sale vin în contextul în care Moscova a acuzat în repetate rânduri Occidentul pentru război. Granițele Ucrainei înseamnă și granițe cu state membre NATO, printre care și țara noastră.
Războiul este în viziunea lui Vladimir Putin vina NATO
Vladimir Putin a condamnat sancțiunile impuse de țările vestice și ajutorul oferit de acestea Kievului. În timp ce Ucraina primește arme și sisteme de apărare de ultimă generație, Rusia a rămas izolată internațional și fără resurse.
Dar chiar și așa, războiul ar fi vina NATO, care și-a extins prea mult influența și a devenit o amenințare.
SUA au anunțat însă că vor continua să susțină Ucraina. Recent, s-a vehiculat că vor trimite sisteme de apărare de ultimă generație PATRIOT la Kiev, dar și că vor extinde programul de instruire pentru forțele armate ucrainene. Simultan, Comisia Europeană a anunțat deja al 9-lea pachet de sancțiuni pentru Moscova.