Reclamă
Reclamă

Rusia a încercat vineri să minimizeze importanţa acordului de securitate semnat cu o zi în urmă de SUA şi Ucraina, declarând că acesta nu reprezintă decât o simplă „bucată de hârtie” fără nicio valoare reală care să îi constrângă din punct de vedere juridic.

„Adevărul este că (aceste acorduri) nu sunt decât nişte bucăţi de hârtie. Ele nu înseamnă nimic, nu au nicio valoare juridică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, citată de agenţiile de presă ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ucraina a semnat joi acorduri de securitate cu SUA şi Japonia, după ce în ultimele luni a făcut acelaşi lucru cu alte câteva ţări occidentale, printre care Franţa şi Marea Britanie. Aceste documente sunt, în esenţă, promisiuni din partea ţărilor respective de a continua să ofere sprijin militar şi financiar pe termen lung Ucrainei pentru a contracara ofensiva rusă, notează AFP. Aceste documente, a declarat Zaharova, sunt destinate în primul rând „să le demonstreze cetăţenilor rămaşi în Ucraina că au alături de ei comunitatea internaţională. În realitate, ei se degrevează de orice responsabilitate pentru viitorul Ucrainei”, a adăugat ea.

Reclamă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat joi că acordul semnat cu SUA, valabil pe termen de zece ani, „deschide calea spre integrarea Ucrainei în NATO”. De asemenea, acest document „contribuie la descurajarea şi contracararea oricărei agresiuni viitoare”, conform textului.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro