Reclamă

Rusia ar putea face un compromis care ar duce la retragerea trupelor sale din regiunile separatiste georgiene, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Acesta a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă de la Adunarea Generală a ONU din New York, posibilitatea unei înțelegeri pentru încheierea conflictului care durează de zeci de ani, conform informațiilor furnizate de Politico.

Guvernul Georgiei, considerat tot mai autoritar, și-a consolidat legăturile cu Moscova în ultimele perioade, în ciuda unei răciri a relațiilor cu Occidentul, după măsurile de reprimare a opoziției și a societății civile. Această apropiere se petrece chiar dacă în 2008 Rusia a invadat o cincime din teritoriul Georgiei, lăsând regiuni precum Abhazia și Osetia de Sud sub controlul trupelor ruse și al aliaților săi separatiști.

„Ei au spus că doresc o reconciliere istorică,” a afirmat Lavrov, referindu-se la partidul de guvernământ georgian, Visul Georgian. Potrivit oficialului rus, forma pe care o va lua aceasta reconciliere trebuie decisă de Abhazia și Osetia de Sud, exprimându-și disponibilitatea de a contribui la normalizarea relațiilor.

Kakha Kaladze, primarul capitalei georgiene Tbilisi și fost fotbalist la Inter Milan, a salutat inițiativa lui Lavrov, insistând că trebuie să se treacă la acțiuni practice pentru realizarea acestei reconciliari. „Reunificarea se poate face doar prin pace, dezvoltare, iertare reciprocă,” a adăugat el, îndemnând la un plan de acțiune pentru retragerea trupelor ruse.

Premierul georgian Irakli Kobakhidze a reiterat preocuparea cu privire la ocupația a 20% din teritoriul Georgiei de către separatiști, dar a subliniat că toate legăturile pot fi restaurate între Georgia și cele două regiuni de facto autonome, cu sprijin rusesc. Partidul său, Visul Georgian, a promis să ceară scuze regiunilor afectate de conflictul din 2008, dacă va câștiga alegerile parlamentare ce urmează.

Între timp, Moscova a anunțat suspendarea unei tranșe de fonduri către Abhazia, pe fondul refuzului liderilor locali de a implementa politici proruse. Această dispută are implicații asupra viitorului nesigur al Abhaziei, ale cărei finanțe depind de ajutorul rusesc. Mai mult, ministrul abhaz de externe, Serghei Șamba, a menționat creșterea în curând a prețurilor la energie plătite de regiune.

Visul Georgian a încercat să îmbunătățească relațiile cu Rusia, promovând legături economice și refuzând impunerea de sancțiuni în contextul războiului din Ucraina. Alegerile parlamentare programate pentru luna viitoare ar putea influența crucial direcția politică a Georgiei în următorii ani.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro