Rusia dispune de resursele necesare pentru a continua conflictul din Ucraina cel puțin pentru încă un an și menține inițiativa pe front, conform experților de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Londra. Cu toate acestea, se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește înlocuirea tancurilor distruse de-a lungul luptelor.
În contextul unui război de uzură care se desfășoară de aproape trei ani, ambele părți înregistrează pierderi importante. Forțele Moscovei avansează încet, însă stabil, iar viitorul sprijin militar american rămâne incert sub conducerea președintelui Donald Trump. În ciuda restrângerii spațiului de manevră al Flotei ruse din Marea Neagră de către Kiev, Rusia rămâne momentan într-o poziție militară mai puternică.
Ben Barry, analist principal de război terestru al IISS, afirmă că „având în vedere că uzura este un factor atât de important pe uscat, Rusia are inițiativa, iar Ucraina duce o bătălie terestră defensivă.” El adaugă că, fără încetarea focului, conflictul va continua cu pierderi mari pentru ambele părți.
În timp ce Ucraina solicită sprijin atât din Europa, cât și din SUA, Rusia revendică controlul asupra a patru regiuni ucrainene și dorește ca Ucraina să nu adere la NATO. Conform raportului IISS, Rusia are cheltuieli pentru apărare superioare celor ale Europei atunci când sunt analizate prin prisma parității puterii de cumpărare, și pare a fi într-o poziție mai bună decât Ucraina în ceea ce privește menținerea efectivelor militare.
Cu toate acestea, raportul subliniază provocările Rusiei în compensarea pierderilor de echipamente militare. Până în prezent, Moscova a pierdut aproximativ 4.400 de tancuri principale de luptă și depinde de stocurile sale vechi de vehicule blindate pentru a suplini pierderile. Produsele noi, cum ar fi tancul T-90M, nu sunt produse suficient de rapid pentru a înlocui echipamentele vechi. Henry Boyd, specialist în capacitățile militare ale IISS, sugerează că Rusia trebuie să își intensifice producția de vehicule noi sau să caute importuri.
Pe lângă problemele militare, Rusia se confruntă cu provocări economice. Nigel Gould-Davies, expert în Rusia, a identificat „dezechilibre monetare fundamentale” în economia rusă, care ar putea fi nesustenabile pe termen lung.
Aceste dezvoltări economice și militare subliniază complexitatea și persistența conflictului dintre Rusia și Ucraina. Potrivit IISS, Rusia dispune de resurse suficiente pentru a susține efortul de război, dar depinde din ce în ce mai mult de echipamente vechi și trebuie să abordeze provocările economice interne.