Rusia intenționează să solicite Ucrainei reducerea drastică a legăturilor militare cu NATO și să devină un stat neutru cu o armată limitată în cadrul eventualelor discuții cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Aceasta este o parte din strategia Kremlinului de a preveni aderarea Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, conform unor surse bine informate.
Conform acestora, pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de trei ani, președintele rus Vladimir Putin rămâne hotărât să atingă acest obiectiv, în ciuda câștigurilor lente și costisitoare ale Rusiei din estul Ucrainei. Sursele afirmă că, chiar dacă membrii NATO ar putea continua să trimită arme Ucrainei prin acorduri bilaterale, Kremlinul dorește ca aceste arme să nu fie utilizate împotriva Rusiei sau pentru recucerirea teritoriilor ocupate.
Pe de altă parte, Ucraina și Rusia discută în Qatar aspectele care vizează protecția instalațiilor nucleare de posibile atacuri. În același timp, oficialii ucraineni susțin că discuțiile directe cu Moscova vizează în prezent doar schimbul de prizonieri și repatrierea copiilor deportați.
În plus, Rusia intenționează să-și mențină controlul asupra a cel puțin 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea anexată în 2014, deși ar fi dispusă să discute despre schimburi teritoriale.
Planurile Kremlinului contrastează cu poziția liderului ucrainean, Volodimir Zelenski, care subliniază importanța diplomației pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Moscova. Tatiana Stanovaia, fondatoarea R.Politik, subliniază că problema teritoriilor nu este cea mai mare provocare, ci candidatura Ucrainei la NATO, unde poziția Rusiei rămâne neschimbată.
Cu toate acestea, viitorul lider al SUA și echipa sa nu au arătat până acum un entuziasm deosebit pentru garantarea securității Ucrainei prin aderarea la NATO. Sprijinul din partea SUA și a Europei a fost semnificativ, iar Ucraina a primit zeci de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar de la invazia Rusiei.
Rusia insistă ca Ucraina să fie „neutră, inofensivă și sub nicio formă un avanpost pentru NATO sau SUA”, a declarat Konstantin Malofeev, un aliat important al Kremlinului, subliniind că o armată ucraineană limitată ar trebui să fie de ajuns pentru autoapărare, dar nu pentru a amenința Rusia.
Deși Trump a declarat că o întâlnire cu Putin este planificată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că nu s-au făcut pregătiri substanțiale pentru negocieri. Conflictul din estul Ucrainei continuă, iar temerile Ucrainei persistă legat de o posibilă regrupare și nouă ofensivă rusească.