Reclamă

Rusia este dispusă să colaboreze cu administrația lui Donald Trump pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale, a anunțat joi ministrul de externe Serghei Lavrov, dar subliniază că Washingtonul trebuie să facă primul pas. „Dacă semnalele care vin din partea noii echipe de la Washington pentru a restabili dialogul sunt serioase, desigur, vom răspunde la ele”, a spus Lavrov.

Donald Trump, care urmează să redevină președinte al SUA pe 20 ianuarie, a declarat că dorește să negocieze pentru a pune capăt războiului din Ucraina, fără a specifica însă modul în care va reuși. Trimisul desemnat de Trump pentru Ucraina, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, a afirmat recent că ambele părți sunt gata pentru discuții de pace, iar Trump are capacitatea de a negocia un acord.

Între timp, invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a tensionat relațiile dintre Moscova și Occident, amintindu-se de conflictul din timpul crizei rachetelor din 1962. Lavrov a declarat că este nevoie de acorduri juridice finale pentru a asigura securitatea Rusiei și a vecinilor săi. „Un armistițiu este o cale spre nicăieri”, a subliniat el, adăugând că un acord durabil trebuie să prevină ulterior orice încălcări prin documente juridice.

În același timp, Reuters a raportat că președintele rus Vladimir Putin ar fi dispus să discute cu Trump despre o încetare a focului, cu condiția ca Ucraina să renunțe la aspirațiile sale de aderare la NATO și să nu se acorde concesii teritoriale majore. Până în prezent, Rusia controlează 20% din teritoriul ucrainean.

De partea cealaltă, oficialii americani percep Rusia drept o autocrație care amenință siguranța națională a SUA, considerând că Moscova s-a amestecat în alegerile americane și a desfășurat campanii împotriva aliaților SUA. Rusia, la rândul său, descrie SUA ca fiind o putere în declin care a ignorat interesele sale post-sovietice și a încercat să divizeze societatea rusă.

Oficialii ruși și cei americani își mențin opiniile divergente asupra conflictului din Ucraina, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aderarea Kievului la NATO este „realizabilă”, dar necesită eforturi suplimentare pentru a convinge aliații occidentali să accepte acest pas.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro