Reclamă

Rusia a obținut puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene continuă. Conform surselor, Moscova intenționează să lanseze o contraofensivă în regiunea Kursk, desfășurând aproape 50.000 de soldați, număr suplimentat de trupele nord-coreene recent sosite.

George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului, a declarat că „rușii au inițiativa în momentul de față, exploatează cu succes câștigurile tactice și le consolidează”. El a subliniat că avantajul Rusiei pe câmpul de luptă îngreunează pregătirea Ucrainei pentru o potențială contraofensivă.

Orașul Kupiansk, critic din punct de vedere strategic, riscă să fie recucerit de Rusia, ceea ce ar facilita înaintarea acestora în regiunea Harkov. Oficialii ucraineni susțin că orașul rămâne sub controlul lor, în ciuda rapoartelor opuse transmise de agenția Tass.

În sud, în jurul orașului Kurakhove, Ucraina întâmpină dificultăți în a opri avansul rus. Președintele Volodimir Zelenski a descris recent zona ca fiind „cea mai dificilă” de pe linia frontului, deși Kurakhove nu reprezintă o pierdere strategică semnificativă pentru apărarea ucraineană.

În ciuda eforturilor Rusiei de a cuceri Pokrovsk, acestea au fost zădărnicite de apărarea solidă a Kievului, forțând Moscova să își regândească strategia. Barros a evidențiat că, de la începutul anului 2024, Rusia a reușit să avanseze doar 30-40 de kilometri pe teritoriul Ucrainei.

Deși Rusia dispune de mai multe resurse materiale și umane, presiunea asupra economiei sale devine tot mai evidentă. Cheltuielile militare în creștere și inflația ridicată sunt doar câteva dintre provocările cu care Moscova se confruntă. Recent, Banca Centrală a Rusiei a crescut rata dobânzilor la un nivel record, iar recrutarea de noi trupe devine problematică.

Problemele economice și pierderile materiale considerabile ar putea limita acumularea de resurse de către Rusia. Barros a concluzionat că aliații internaționali ai Ucrainei au un rol crucial în desfășurarea ulterioară a conflictului, subliniind că susținerea continuă ar putea defini rezultatul acestuia.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro