Avioanele de luptă F-16 și aerodromurile militare din afara Ucrainei unde se vor baza acestea vor deveni ținte legitime pentru Moscova dacă vor lua parte la misiuni de luptă împotriva forțelor ruse, a transmis luni agenția de presă de stat RIA Novosti, citând un deputat de rang înalt, potrivit Reuters.

Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că „dacă nu vor fi utilizate conform destinației directe, atunci nu vor fi ținte legitime, însă dacă vor fi utilizate în misiuni de luptă, avioanele, inclusiv aerodromurile care vor servi ca bază pentru F-16, devin ținte legitime, cu toate consecințele care decurg din aceasta”.

Anterior, comandantul Forțelor aeriene ale armatei ucrainene, Serghei Golubțov, a afirmat că Ucraina își va desfășura avioanele F-16 primite de la partenerii occidentali în afara țării, precizând că aceasta ar permite armatei ucrainene să mențină constant un anumit număr de avioane pregătite pentru a efectua misiuni de luptă, conform publicației Izvestia.

Kartapolov, general în rezervă, a clarificat că „dacă avioane vor staționa pe aerodromuri, în hangare, de unde vor fi transportate în Ucraina, unde vor fi echipate și li se va efectua asistența tehnică și ele vor decola pentru misiuni de luptă de pe aerodromuri ucrainene, atunci în acest caz nu vor exista obiecții față de ‘foștii parteneri’”.

„Dar dacă decolează de pe aerodromurile unei țări, intră în spațiul aerian ucrainean, lansează rachete și se întorc înapoi acolo, atunci sunt ținte legitime. În ceea ce privește capacitatea de a le doborî, putem doborî orice, oriunde”, a mai declarat Kartapolov, conform RIA Novosti.

Șeful delegației ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat pe 4 iunie pentru Izvestia că Rusia va doborî avioanele de luptă F-16 când vor apărea în dotarea Kievului, conform Reuters și Agerpres.