Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-o conferință de presă la Munchen săptămâna trecută, că Rusia a retras câteva mii de militari din regiunea transnistreană, utilizându-i în războiul din Ucraina, și că aceștia ar fi fost scoși „probabil prin Chișinău”. Zelenski a estimat că în prezent contingentul ar număra între 1000 și 1500 de militari ruși, comparativ cu un număr inițial de 5500-6000 de soldați ruși în Transnistria.
Autoritățile din Chișinău au răspuns acestei afirmații, sugerând că liderul ucrainean ar fi folosit date din 1998, din cadrul unui acord semnat la Odesa, și nu date actualizate. Biroul politici de reintegrare din Moldova a declarat pentru agenția IPN că urmărește să ofere o reacție mai detaliată în perioada următoare, subliniind că nu pot furniza în prezent o cifră exactă a numărului de militari ruși rămași în regiunea transnistreană.
Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o declarație prin care reiterează solicitarea pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din Transnistria, conform angajamentelor internaționale. „Niciun soldat străin staționat ilegal nu are dreptul să se afle în țara noastră, iar armata rusă trebuie retrasă complet și necondiționat”, se precizează în comunicatul ministerului.
Totuși, Ministerul de Externe nu a comentat cifrele menționate de președintele Zelenski. Pe parcursul timpului, agențiile internaționale au raportat că în Transnistria s-ar fi regăsit între 1100 și 2000 de soldați ruși, aceștia fiind inițial aduși în regiune la începutul anilor ’90. Prin acorduri internaționale, Moscova s-a angajat anterior să-și retragă trupele, fără însă să își respecte vreodată angajamentele asumate.