Rusia este pregătită să negocieze „garanţii de securitate” pentru Ucraina, dar prioritățile sale în viitoarele negocieri cu Statele Unite se îndreaptă către crearea unei noi arhitecturi de securitate în întregul spațiu eurasiatic, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Acesta a subliniat că așteaptă din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, „inițiative concrete” pentru soluționarea conflictului din Ucraina, conform Reuters.
„Suntem dispuşi să abordăm garanţii de securitate pentru ţara care se numeşte Ucraina”, a afirmat Serghei Lavrov la o conferință de presă, în care a prezentat și provocările pentru noul an. El a menționat că „o parte a acestei ţări” a hotărât deja să se alipească la Rusia, referindu-se la teritoriile ocupate de Rusia, incluzând explicit Crimeea, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Lavrov a declarat că, înainte de toate, trebuie „lichidate” amenințările la adresa securității Rusiei pe flancul vestic, făcând referire la extinderea NATO. De asemenea, a insistat că trebuie stabilit rolul Rusiei în viitorul sistem de securitate european, întrucât, în opinia sa, puterile occidentale au folosit Ucraina pentru a slăbi Rusia.
În contextul negocierilor, Lavrov a subliniat că „contextul eurasiatic va fi dominant”, deoarece țările din vestul Europei nu pot ignora „giganți precum China, India şi Rusia”. Totodată, el a reafirmat angajamentul Rusiei de a nu se retrage din politica Orientului Mijlociu și a subliniat că parteneriatul strategic cu Iranul nu este îndreptat împotriva altor state.
Ministrul rus a solicitat NATO să evite amestecul în regiuni îndepărtate de aria sa tradițională de influență, cum ar fi Caucazul, peninsula coreeană sau strâmtoarea Taiwan. El a adaugat că Rusia așteaptă „inițiative concrete” din partea lui Donald Trump, dar până acum nu a primit o propunere de întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.
În ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina, cererile curente ale Rusiei includ retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate și renunțarea la aspirația Ucrainei de aderare la NATO, subiect pe care Moscova îl percepe ca o amenințare directă.
Serghei Lavrov a salutat faptul că Donald Trump și echipa sa, spre diferență de administratia Biden, au început să recunoască „realitățile de pe teren” în Ucraina, făcând referire la controlul rusesc asupra unor părți semnificative din teritoriul ucrainean. Lavrov a mai estimat că pierderile financiare ale SUA cauzate de incendiile din California ar depăși sumele oferite Ucrainei de administrația Biden.
În concluzie, Serghei Lavrov acuză administrația Biden că a fost în spatele unui atac cu drone asupra unei stații de comprimare a gazoductului TurkStream, o acțiune pe care o consideră parte a unui plan de blocare a exporturilor de gaze rusești către Europa.