Reclamă
Reclamă

Rusia a amplasat mai multe barje și alte tipuri de apărări în jurul Podului Kerci, care leagă teritoriul țării de peninsula Crimeea, potrivit celor mai recente imagini din satelit. Moscova ia aceste măsuri pentru a proteja uriașa structură de posibilele atacuri cu drone navale explozive ale Ucrainei, informează Business Insider.

Podul Kerci, considerat un proiect important al președintelui rus Vladimir Putin, a fost deja ținta mai multor atacuri devastatoare din partea Ucrainei, inclusiv un atac cu drone navale. În pofida eforturilor anterioare de a proteja podul, acestea s-au dovedit ineficiente, iar noile bariere defensive ar putea să nu fie suficiente pentru a opri viitoarele atacuri.

Ministerul britanic al apărării a comunicat recent că Rusia a început să amplaseze barje pe post de bariere în luna mai, în porțiunea sudică a podului de 19 kilometri, care leagă Rusia de Crimeea și facilitează activitățile militare și economice ale Kremlinului. Aceste barje sunt destinate să limiteze capacitatea dronelor navale ucrainene de a se apropia de pod.

Reclamă

„Barierele care au fost instalate anterior au fost avariate de furtuni, ceea ce le reduce eficiența”, se precizează în raportul Ministerului Britanic al Apărării. Imaginile din satelit, surprinse de Maxar Technologies, demonstrează că rușii au adăugat un alt rând de barje și lanțuri defensive, amplasate paralel cu podul.

Ucraineni au demonstrat că se pot adapta rapid și găsi metode pentru a continua atacurile asupra țintelor rusești de pe mare, în ciuda măsurilor de protecție luate de Moscova. „Aceste bariere complică ecuația, dar poate fi rezolvată”, a declarat Brady Africk, un analist al American Enterprise Institute.

Ucraina a amenințat de mai multe ori că va distruge podul, deoarece este o cale de aprovizionare și logistică pentru armata rusă în Crimeea și un simbol al anexării peninsulei de către Moscova. Totuși, un purtător de cuvânt al marinei militare ucrainene a subliniat că distrugerea podului nu mai are aceeași importanță strategică, deoarece Rusia nu îl mai folosește intens pentru susținerea operațiunilor militare.

Podul Kerci este folosit acum pentru mai puțin de un sfert din toată marfa transportată de ruși în Crimeea, conform lui Dmitro Pletenciuc. Rușii recurg din ce în ce mai des la utilizarea feriboturilor pentru transport.

Printre îmbunătățirile aduse de ucraineni dronelor navale se numără focoase mai puternice, rază de acțiune mai mare și posibilitatea de a fi echipate cu rachete. Aceste drone au provocat deja mari pagube flotei rusești de la Marea Neagră, distrugând peste 20 de nave de război, conform estimărilor Pentagonului.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro