Un val de falimente amenință Rusia anul acesta, potrivit unei analize TsMAKP, un think tank apropiat de Kremlin. Acest fenomen ar putea fi generat de dublarea ponderii companiilor cu datorii riscante în totalul veniturilor corporative, până la 20% la sfârșitul lui 2024.
Inflația ridicată și încetinirea economică, accentuate de război, contribuie la acest risc economic major. Banca Centrală a Rusiei a încercat să combată inflația prin majorarea dobânzii cheie la 21%, cel mai înalt nivel din anii 2000. Inflația a ajuns la 9,5% în 2024, depășind estimările autorităților.
Numeroase companii, inclusiv giganți precum MTS, principalul operator de telefonie mobilă, și monopolul de stat Russian Railways, se confruntă cu creșteri semnificative ale costurilor împrumuturilor. MTS a declarat că cheltuielile ridicate cu dobânzile au dus la un declin de 88,8% al profitului net în al treilea trimestru din 2024. Totodată, Russian Railways estimează o creștere de patru miliarde de dolari a costurilor cu dobânzile în acest an.
TsMAKP subliniază și creșterea ponderii firmelor care întâmpină dificultăți în colectarea plăților de la partenerii contractuali la 37% din veniturile totale, o majorare de la aproximativ 20% în perioada 2021-2023. Acest comportament economic se datorează tendințelor companiilor de a acumula numerar la bănci, atrase de dobânzi mari, sau de a investi în obligațiuni fără risc, în loc să își plătească furnizorii la timp.
Pe fondul dobânzilor actuale, 66% dintre firmele rusești au o rentabilitate a capitalului de lucru mai mică decât rata dobânzii fără risc, ceea ce afectează investițiile pe termen lung. În consecință, TsMAKP estimează o încetinire a investițiilor în infrastructura de producție, previzionând o scădere la 1,7% – 2% în 2025, de la 7% în 2024.