Rusia nu are în vizor doar statele Occidentului, ci și pe vecinii noștri de peste Prut, Republica Moldova. Într-un discurs agresiv, Serghei Lavrov, Ministerul de Externe al Rusiei, susține că Chișinăul ar fi controlat de vest.
Amenințările ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, vin pe fondul celor mai tensionate relații dintre Rusia si Republica Moldova. Chișinăul vrea să adere la Uniunea Europeană, iar simultan s-a apropiat tot mai mult de NATO și de țările occidentale.
Doar că Moscova nu este de acord cu acest lucru. Iar Lavrov susține că de vină pentru tot ce se întâmplă ar fi președintele Maia Sandu. Scopul final al acestei apropieri ar fi, spune ministrul rus, chiar unirea cu România.
Acum Moldova este pregătită de către Occident pentru acest rol. În primul rând, pentru că a putut să pună în fruntea țării, prin metode destul de specifice, departe de a fi democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenie română, este favorabil unirii cu România și, în general, este gata pentru aproape orice”, a declarat Lavrov.
Amintim că Republica Moldova a condamnat încă de la început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. De asemenea, a fost și victimă colaterală, după ce mai multe rachete s-au prăbușit pe teritoriul său. Simultan, atacurile Rusiei din Ucraina au provocat pene masive de curent, care s-au extins și la moldoveni.
Dar în ciuda acestui lucru, Chișinăul nu a impus sancțiuni Rusiei. Însă Maia Sandu a anunțat că s-ar putea ca statul pe care-l conduce să renunțe la neutralitatea sa. Mai ales că în ultimele luni, relațiile Chișinău-Kremlin sunt tot mai acide și presărate cu amenințări.
Maia Sandu a răspuns amenințărilor de la Kremlin
Drept răspuns la amenințările lui Serghei Lavrov, președintele Maia Sandu a transmis un mesaj cât se poate de democratic. Ea și-a dorit să clarifice faptul că Moldova alege să fie un stat liber, independent, și cere și oferă respect oricărei alte țări.
Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova, ca stat, și moldovenii, indiferent de preferințele politice sau geopolitice, își doresc pace, libertate și democrație., a transmis Maia Sandu.