Rusia a amenințat vineri Occidentul cu o „confruntare directă” din cauza unei „intensificări” a zborurilor dronelor militare americane la Marea Neagră, în largul Ucrainei, la câteva zile după amenințările la adresa Washingtonului în urma unui atac ucrainean în Crimeea anexată, relatează AFP, preluată de news.ro.

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a ordonat Statului Major al armatei să vină cu propuneri privind abordarea promptă a „provocărilor” dronelor strategice americane care operează deasupra Mării Negre, conform unei declarații a Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Moscova consideră că ajutorul furnizat Kievului în domeniul armamentului, colectării de informații și identificării țintelor pe teritoriul rus a transformat Statele Unite și aliații acestora în părți la conflictul din Ucraina, pe care Kremlinul l-a exacerbat în februarie 2022 trimițându-și forțele să ia cu asalt țara vecină.

Zborurile dronelor americane la Marea Neagră „multiplică probabilitatea unor incidente, în spațiul aerian, cu avioane ale forțelor aerospațiale ruse, ceea ce crește riscul unei confruntări directe între Alianța (Nord-Atlantică) și Federația rusă”, se menționează într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

„Țările NATO vor fi responsabile de acest lucru”, avertizează comunicatul, adăugând că ministrul Apărării Andrei Belousov a ordonat Statului Major „să ia măsuri pentru a răspunde rapid provocărilor”.

Potrivit ministerului rus, dronele americane servesc „recunoașterii și desemnării unor ținte ale armamentului de precizie furnizat Forțelor armate ucrainene” de către Occident.

După ce au refuzat mult timp, de frica provocării unei escaladări, americanii și europenii au început recent să autorizeze, în anumite condiții, atacuri cu armament occidental de precizie pe teritoriul rus, în vederea distrugerii instalațiilor și sistemelor folosite în bombardarea Ucrainei.

Rusia a amenințat deja, la 24 iunie, Statele Unite cu represalii, acuzându-le de „uciderea unor copii ruși”, la o zi după un atac în Crimeea, o peninsulă ucraineană la Marea Neagră, anexată de către Moscova în 2014.

Acest atac s-a soldat cu patru morți, inclusiv doi copii, și cu peste 150 de răniți, atinși de fragmente ale unei rachete doborâte deasupra unei „zone de coastă”, potrivit Moscovei.

Conform Kremlinului, atacurile cu rachetă cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS necesită specialiști, tehnologii și informații colectate de către americani, neputând fi desfășurate de Ucraina singură.

La Washington, Pentagonul s-a limitat luni să spună că Ucraina „ia propriile decizii”.

La începutul lunii iunie, președintele rus Vladimir Putin a amenințat cu represalii și a sugerat livrarea de armament echivalent unor inamici ai Occidentului pentru a le ataca interesele în alte regiuni ale lumii.

Flota rusă, care dispune la Marea Neagră de o superioritate numerică, a pierdut numeroase nave vizate de atacuri cu drone navale lansate de Kiev, succesul acestor atacuri determinând armata ucraineană să restabilească un culoar maritim pentru exporturile de cereale.

În noaptea de joi spre vineri, un depozit petrolier din regiunea Tambov, la câteva sute de kilometri de frontieră, a fost atacat cu o dronă explozivă ucraineană, potrivit guvernatorului regional Maksim Egorov, care a menționat că incendiul a fost ulterior stins.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a „interceptat” 25 de drone ucrainene în cursul nopții, deasupra teritoriului rus.