Președintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a declarat că țara are motive justificate să confiște activele occidentale ca răspuns la o lege recent adoptată de Camera Reprezentanților din SUA. Această legislație ar putea permite transferul activelor rusești confiscate către Ucraina. Volodin, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a subliniat această mișcare ca un posibil declanșator pentru măsuri reciproce din partea Rusiei, impactând activele străine.

„Washingtonul a adoptat o lege privind confiscarea activelor rusești pentru a provoca UE să facă același pas, care va fi devastator pentru economia europeană. Țara noastră are acum toate motivele să ia decizii simetrice în legătură cu activele străine,” a afirmat Volodin. Potrivit lui, din totalul activelor rusești de 280 de miliarde de euro înghețate peste hotare, numai 5-6 miliarde de dolari se află în SUA, în timp ce marea majoritate, constituind 210 miliarde de euro (aproximativ 224 de miliarde de dolari), sunt localizate în Uniunea Europeană.

În contextul acestor declarații, legislația cunoscută sub numele de „REPO Act”, trecută de Camera Reprezentanților și raportată de NBC, ar împuternici administrația lui Joe Biden să confiște și să transfere active rusești de miliarde de dolari din băncile americane către Ucraina, în scopul reconstrucției acesteia din urmă. Această lege ar putea avea consecințe semnificative asupra relațiilor internaționale, în special în relația dintre Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană.