Rusia a revendicat vineri ocuparea satului Paraskoviivka în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde trupele ruse sunt în ofensivă în faţa armatei ucrainene aflate în dificultate, transmite AFP, citată de Agerpres.

„În decursul săptămânii, unităţile grupului de trupe ‘Sud’ şi-au îmbunătăţit poziţiile de-a lungul liniei frontului şi au eliberat localitatea Paraskoviivka”, susţine Ministerul rus al Apărării.

Acest sat este situat la circa 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, oraş care se află sub controlul trupelor ruse şi este capitala regiunii ucrainene omonime.

Armata rusă a ocupat în ultimele săptămâni o serie de localităţi în provinciile ucrainene estice Doneţk şi Lugansk, precum şi mai la nord, în provincia Harkov, unde a deschis un nou front pe 10 mai.

În faţa acţiunilor ofensive ruseşti intensificate, armata ucraineană aflată în criză de soldaţi şi muniţii a rezistat cu greu asalturilor şi a fost nevoită să se replieze pe mai multe sectoare de front, reuşind totuşi să împiedice ruperea frontului.

Kievul speră că livrarea unor noi arme şi muniţii occidentale i-ar putea permite să preia iniţiativa pe front. Deocamdată, statele occidentale principale furnizoare ale acestui ajutor şi-au dat acordul ca armata ucraineană să folosească în anumite condiţii armele primite din partea lor, de asemenea, pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus, astfel încât să fie îngreunate în apropierea graniţei operaţiunile logistice şi planurile ofensive ale armatei ruse.

Tot vineri, Rusia a acuzat că patru civili au fost ucişi într-un atac ucrainean cu rachete americane ATACMS asupra regiunii Lugansk, singura provincie ucraineană pe care armata rusă o controlează aproape în întregime.