Reclamă

Finlanda, recent intrată în NATO și vecină cu Rusia, susține că Moscova desfășoară operațiuni de influență împotriva sa și a altor state europene. Ministrul de interne al Finlandei, Lulu Ranne, a declarat că țara se confruntă cu acte suspecte de sabotaj și perturbare, având la bază suspiciuni că Rusia este implicată.

NATO și serviciile secrete occidentale, inclusiv cele finlandeze, au tras semnale de alarmă privind implicarea Rusiei în tot mai multe activități ostile în zona euro-atlantică. Aceste activități includ atacuri cibernetice și incendii provocate, toate fiind negate de Rusia. „Ne confruntăm cu perturbări, acte de sabotaj, și migrație instrumentalizată. Acest lucru creează un sentiment de incertitudine cu privire la adevărul evenimentelor”, a declarat Ranne reporterilor.

Ministrul a menționat că, deși multe investigații sunt în desfășurare, există indicii clare care sugerează implicarea Rusiei, mai ales în interferențele GPS observate în traficul maritim și aerian al Finlandei. Ea a adăugat că Rusia este principalul actor care desfășoară operațiuni de influență de mare amploare împotriva Finlandei.

La începutul lunii octombrie, Fortum, o companie nordică de utilități, a raportat atacuri cibernetice zilnice în Finlanda și Suedia, precum și observații de drone și persoane suspecte în apropiere de locațiile sale. La rândul său, Nordea, cea mai mare bancă din regiunea nordică, a fost ținta unei campanii de tip „denial of service”, descrisă drept „foarte neobișnuită” de către Rauli Paananen, directorul național pentru securitate cibernetică.

Acțiunile au determinat Biroul național de investigații din Finlanda să lanseze o anchetă privind atacurile cibernetice asupra sectorului financiar. Conform Nordea, valul recent de atacuri DDoS a fost cel mai agresiv întâlnit vreodată, cu aproximativ 90% dintre ele fiind blocate.

Autoritățile finlandeze investighează și observarea de drone în apropierea infrastructurii critice, precum și furturi de echipamente tehnice din instalații de apă. Deși unele cazuri pot fi acte de vandalism, existența lor ridică suspiciuni privind implicarea unui actor statal.

Supo, serviciul de securitate și informații al Finlandei, informează că Rusia, după ce a suferit expulzarea a peste 700 de diplomați ca răspuns la războiul din Ucraina, și-a regândit operațiunile. „Rusia nu este omnipotentă, dar modul său agresiv de operare demonstrează un dezinteres față de victimele colaterale”, a afirmat Teemu Turunen, șeful adjunct al Supo.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro