Rusia a declarat miercuri că Ucraina a lovit un aerodrom militar de la Marea Azov cu șase rachete balistice ATACMS de fabricație americană. Această mișcare ar putea determina Moscova să lanseze în Ucraina o altă rachetă cu rază intermediară de acțiune, după cum avertizează oficiali americani, informează Reuters, preluată de news.ro.
Oficiali americani, sub acoperirea anonimatului, au avertizat că Rusia ar putea lansa o nouă rachetă balistică hipersonică, dar Washingtonul nu crede că această rachetă, denumită „Oreșnik”, va schimba rezultatul războiului. „Evaluăm că Oreșnik nu este de natură să schimbe jocul pe câmpul de luptă, ci mai degrabă este doar o altă încercare a Rusiei de a teroriza Ucraina, care va eșua”, a declarat un oficial american pentru Reuters.
Pe 21 noiembrie, Rusia a lansat asupra Ucrainei racheta balistică hipersonică „Oreșnik”, un gest pe care președintele Vladimir Putin l-a descris drept răspuns la atacurile ucrainene cu rachete americane și britanice. Anterior, Ucraina lovise Rusia cu rachete ATACMS achiziționate de la SUA și cu rachetele britanice Storm Shadow și HIMARS.
Vladimir Putin a subliniat că războiul escaladează spre un posibil conflict global din cauza armamentului permis Ucrainei de Statele Unite și Marea Britanie. Putin a afirmat că Oreșnik este imposibil de interceptat și comparabil ca putere distructivă chiar și cu o armă nucleară, chiar și când este echipată cu un focos convențional.
Unii experți occidentali au observat că Oreșnik poate transporta mai multe focoase capabile să lovească simultan ținte diferite, un atribut specific rachetelor balistice intercontinentale. Totuși, un oficial american a minimalizat valoarea acestei rachete, descriind-o ca „experimentală” și afirmând că Rusia deține probabil doar un număr limitat de astfel de arme.
Războiul tinde să intre în faza sa finală, considerată și cea mai periculoasă, pe măsură ce forțele Moscovei avansează în Ucraina. Washingtonul a anunțat noi livrări de produse de apărare aeriană pentru Ucraina, în timp ce președintele ales Donald Trump face presiuni pentru o încetare a focului și negocieri rapide pentru a pune capăt conflictului, lăsând în incertitudine susținerea pe termen lung din partea SUA pentru Ucraina.
Invazia Rusiei din 2022 a declanșat o criză majoră în relațiile globale, soldându-se cu zeci de mii de morți și milioane de persoane strămutate, fiind comparată cu criza rachetelor cubaneze din 1962.