Rusia a acuzat miercuri Marea Britanie că foloseşte coridorul destinat transportului cerealelor din Marea Neagră pentru a livra arme Ucrainei. Această acuzație survine în urma disputelor privind întreruperea aprovizionării cu cereale din cauza atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene. Premierul britanic Keir Starmer a susținut recent că aceste atacuri duc la întârzieri în trimiterea ajutoarelor către palestinieni și îngreunează livrarea de cereale către țările din sudul global, conform declarațiilor preluate de News.ro.
Organizaţia Naţiunilor Unite a remarcat săptămâna trecută că din 1 septembrie, atacurile Rusiei asupra porturilor din Ucraina au avariat șase nave civile și infrastructura de cereale, calificând intensificarea atacurilor drept „îngrijorătoare”. În răspuns față de acuzațiile venite din partea Londrei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că acestea sunt lipsite de fundament.
„O astfel de indignare nefondată, dar vocală din partea Londrei confirmă încă o dată exact contrariul: implicarea directă a Regatului Unit în furnizarea de arme regimului de la Kiev folosind coridorul maritim din Marea Neagră”, a declarat Zaharova în cadrul unei conferinţe de presă. Ea a citat ceea ce pretinde a fi dovezi video privind machetarea de arme în portul Iujnîi din regiunea ucraineană Odesa.
Ucraina este un jucător semnificativ în producția mondială de grâu și porumb, având un export lunar de aproximativ șase milioane de tone de cereale prin Marea Neagră înainte de începerea conflictului cu Rusia din 2022. Totodată, Ucraina a stabilit un coridor maritim propriu în Marea Neagră după ieșirea Rusiei din acordul pentru exportul de cereale mediat de ONU și Turcia, acord care garanta trecerea sigură a navelor cu cereale. Noul coridor traversează apropierea apelor teritoriale ale României.