Reclamă
Reclamă

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu ceea ce a fost prezentat ca fiind explozia provocată de o bombă rusească de 3 tone, FAB-3000, în Ucraina. Incidentul ar fi avut loc în urmă cu două zile, în regiunea Harkov, și a fost prima oară când Rusia a folosit astfel de proiectile în Ucraina, potrivit mai multor canale rusești, preluate de surse ucrainene. Între timp, ar fi avut loc și a doua explozie în aceeași localitate din nord-estul Ucrainei.

„Canale Telegram rusești au publicat un video cu ceea ce pretinde a fi prima lansare a unei bombe ghidate de 3 tone (FAB-3000). Lovitura ar fi avut loc în satul Lipți din nordul regiunii Harkov, unde au loc lupte crâncene”, a scris Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, pe contul său de pe rețeaua X.

În imaginile filmate din dronă se vede o clădire lungă – un spital, potrivit unor surse -, care ar fi fost folosită de forțele ucrainene, iar după câteva secunde are loc o explozie deosebit de violentă în apropierea acesteia. Bomba nu a lovit clădirea, ci a picat la câțiva metri distanță, însă a provocat pagube serioase, iar câteva anexe de lângă clădirea principală au fost pur și simplu pulverizate.

Reclamă

Potrivit bloggerilor ruși pro-Kremlin, a fost prima oară când Rusia a folosit această bombă în luptă. Și alte canale ucrainene au distribuit imaginile, spunând că o bombă FAB-3000, care cântărește 3 tone, are 1.200 de kilograme de explozibil, ceea ce provoacă distrugeri masive pe o rază de 230 de metri, însă suflul exploziei poate să fie letal până la peste un kilometru distanță.

Între timp, au apărut imagini cu o a doua explozie provocată de FAB-3000, tot în Lipți, potrivit mai multor surse, deși altele spun că localizarea nu este cunoscută. De această dată se vede inclusiv bomba ghidată cum planează înainte de a exploda, cu aceeași violență ca prima. Și de această dată bomba ratează ținta – o clădire -, dar cade în apropiere, iar suflul exploziei produce distrugeri serioase.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro