Reclamă
Reclamă

Rusia a clasificat The Moscow Times drept „organizație indezirabilă”, interzicându-i activitățile în interiorul țării și expunând la urmărire penală pe oricine cooperează cu aceasta.

Kremlinul a intensificat campania împotriva presei și a presei independente de când Rusia a lansat o ofensivă militară asupra Ucrainei în februarie 2022. „A fost luată decizia de a declara activitățile Moscow Times, o organizație neguvernamentală străină, indezirabile pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat biroul procurorului general al Rusiei.

Publicația „urmărea să discrediteze deciziile conducerii Federației Ruse în politica externă și internă”, a adăugat acesta. Moscow Times, care publică în limbile engleză și rusă și care relatează despre această țară de la începutul anilor 1990, s-a mutat la Amsterdam în 2022.

Reclamă

Statutul de „indezirabil” obligă organizațiile să se închidă în Rusia și înseamnă că rușii care lucrează, finanțează sau colaborează cu acestea pot fi, de asemenea, pasibili de urmărire penală – inclusiv până la cinci ani de închisoare pentru anumite activități.

„Ne vom continua activitatea ca de obicei: jurnalism independent. Aceasta este o crimă în Rusia lui Putin”, a declarat fondatorul Moscow Times, Derk Sauer, într-o postare pe X.

Rușii au fost anterior amendați pentru că au postat linkuri web și articole publicate de așa-numitele organizații indezirabile, a raportat site-ul independent Mediazona. Publicația online, care a publicat ani de zile un ziar în limba engleză la Moscova, este populară printre observatorii Rusiei din străinătate. De asemenea, a servit drept teren de antrenament pentru mai mulți jurnaliști care au devenit corespondenți străini de profil.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro