Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că anul acesta faza acută a pandemiei de coronavirus se va încheia. Este important ca 70% din populația lumii să fie vaccinată pentru a scăpa de acest virus. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că sfârșitul pandemiei de coronavirus este în mâinile oamenilor, fiind vorba despre o chestiune de alegere.

Pandemia de coronavirus se va termina anul acesta

Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a aflat în vizită în Africa, la laboratoarele societății de biotehnologie Afrigen. Aici a fost fabricat primul vaccin mesager împotriva coronavirusului. Este vorba despre un vaccin elaborat pe baza secvențierii codului genetic public disponibil al laboratorului Moderna. El va fi gata pentru teste clinice în luna noiembrie, iar omologarea lui este prevăzută pentru 2024.

 „Acest vaccin va fi mai adaptat contextelor în care va fi utilizat, cu mai puţine constrângeri privind stocarea şi un preţ mai mic”, a declarat Tedros.

Rugăciunile au fost ascultate. A venit cea mai bună veste despre finalul pandemiei de coronavirus. Se termină totul!

Proiectul Afrigen este susținut de Organizația Mondială a Sănătății și mecanismul internaţional COVAX pentru acces la vaccinuri. Din nefericire, în Africa, din cauza lipsei banilor, s-au vaccinat foarte puțini oameni. Mai exact, doar 11% dintre africani s-au imunizat împotriva coronavirusului, aceasta fiind cea mai mică rată din lume.

Situația vaccinărilor în România

Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că Africa trebuie să majoreze de șase ori rata de vaccinare împotriva coronavirusului pentru a atinge obiectivul de 70% persoane vaccinate.

Și în România s-au vaccinat puține persoane împotriva coronavirusului, comparativ cu alte țări. În bilanțul raportat ieri, de exemplu, autoritățile au anunțat că în 24 de ore au fost vaccinate cu prima doză doar 2.144 de persoane. Astfel, de la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, s-au imunizat cu schema completă 8.022.732 de persoane. În ceea ce privește doza de rapel, aceasta a fost utilizată de 2.471.987 de persoane.