Reclamă

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an pe 29 iunie. Sărbătoarea este una cu cruce roșie în calendar, fiind precedată și de o perioadă de post de 8 zile. Sfinții Apostoli Petru și Pavel au propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu în Roma, acolo unde au și murit, devenind martiri. În bisericile ortodoxe din întreaga lume, astăzi au loc slujbe de pomenire a celor ai apostolilor.

Despre Sfinții Petru și Pavel se spune că sunt grabnic ajutători ai celor aflați în necazuri și suferințe. De asemenea, cei care susțin examene sau vor să își găsească un loc de muncă se pot ruga celor doi apostoli cu credință.Una dintre rugăciunile adresate lor se citește astăzi cu mare evlavie. Ajutorul sfinților va apărea cu siguranță dacă cererea credinciosului este una temeinică, arzătoare.

Rugăciunea puternică închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Rugăciunea către cei doi apostoli se citește în genunchi, în fața icoanei, dar și a candelei aprinse. Aceasta trebuie să fie însoțită de multă smerenie și nădejde către ajutorul venit din partea sfinților.

Cei ce sunteţi între Apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.Pe cei ce împreună cu oamenii s-au arătat mai înainte, îngereşte cugetând, şi acum cu îngerii fiind, cu cântări îngereşti şi lui Dumnezeu cuviincioase, să lăudăm pe întâistătătorii, ca pe cei ce sunt izbăvitorii sufletelor noastre, cântând: Bucuraţi-vă, Petre şi Pavele, apostolilor!Fără de început fiind cu vremea, început de vreme a luat Făcătorul vremurilor Dumnezeu-Cuvântul şi trimis fiind la noi de la Tatăl, apostol preaales te-a arătat pe tine, Petre. Pentru aceea, cântăm ţie:
   Bucură-te, al cetei ucenicilor începătorule;
   Bucură-te, al Tainelor lui Hristos tăinuitorule;
   Bucură-te, mai mare decât toţi cuvântătorii de Dumnezeu;
   Bucură-te, întâiule între iconomii duhului;
   Bucură-te, că pe Hristos ţie Tatăl L-a descoperit;
   Bucură-te, că pe Acesta adevărat Dumnezeu L-ai propovăduit;
   Bucură-te, piatră preanesfărâmată a Bisericii;
   Bucură-te, temelie preaîntemeiată a mărturisirii;
   Bucură-te, începătura cea puternică a credinţei;
   Bucură-te, luminătorul cereştii cunoştinţe;
   Bucură-te, cel prin care Hristos S-a slăvit;
   Bucură-te, cel prin care Satana s-a ruşinat;
   Bucură-te, Petre, apostole!” 

În numeroase biserici ortodoxe din lume astăzi este o dublă sărbătoare. Mai exact, multe lăcașuri de cult au ca hram, sau sfinți ocrotitori pe Apostolii Petru și Pavel. În unele zone ale țării la finalul slujbei de astăzi se împart turte pregătite de gospodine din făină de grâu, apă și sare. De altfel, mulți dintre credincioși găsesc această zi ca fiind una potrivită pentru a face milostenie.Totodată, românii care poartă numele celor doi sfinți au astăzi un motiv de a sărbătorii.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost în trecut, unul monahal. Mai exact, acesta era ținut strict de către călugării și preoții de mănăstire. Ulterior, acesta a intrat în calendarul rânduielilor bisericești de peste an.Acest post este considerat unul ușor, având în vedere că în trei din cele opt zile ale lui se consumă pește.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro