Sfântul Ștefan este unul dintre sfinții sărbătoriți pe final de an calendaristic. An de an, credincioșii care îi poartă numele au ziua onomastică pe 27 Decembrie.
Conform învățăturilor creștine, arhidiaconul Ștefan a fost primul martir care l-a cunoscut pe Mântuitorul Iisus. Acesta a fost martor a două dintre momentele importante din Scriptură. Este vorba despre Învierea Domnului, dar și despre Pogorârea Duhului Sfânt. Arhidiaconul Ștefan era cel care predica ulterior în fața mulțimilor. Această mărturisire a dreptei credințe atrăgea furia fariseilor. Astfel, Arhidiaconul Ștefan a sfârșit omorât cu pietre.
Pentru jertfa lui în fața lui Dumnezeu, Sfântul Ștefan este considerat un ocrotitor al creștinilor. Acesta este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 Decembrie. Numeroși români poartă numele Sfântului Ștefan.
Una dintre cele mai puternice rugăciuni poate fi rostită în această noapte.
„Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi, ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre.
Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă şi să ne apere pe noi, poporul Său.”
Ce semnifică de fapt numele Ștefan
Câteva sute de români își sărbătoresc pe 27 Decembrie ziua onomastică. Numele de Ștefan provine din limba latină și înseamnă „încununare” sau „cunună”. Acest lucru înseamnă, conform dogmelor creștine, că cei care îl poartă au parte de protecția divină.
În ultimii ani există o tendință tot mai mare de a oferi copiilor nume străine. Preoții și monahii îi îndeamnă pe români să aleagă pentru copiii lor nume de sfinți ocrotitori. Numele de sfânt se poate alege în funcție de data nașterii în raport cu cea mai apropiată sărbătoare de ziua respectivă.