În a treia zi de Crăciun, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, considerat unul dintre cei mai importanți martiri ai Bisericii Ortodoxe
Rugăciunea pe care să o spui în a treia zi de Crăciun, de Sfântul Ștefan
Sfântul Ștefan este considerat protectorul bolnavilor și al nedreptățiților. În această zi este bine să rostește această rugăciune despre care se spune că te ferește de toate lucrurile rele și că te ajută să te cureți de păcate.
,,Ne-a răsărit el, primul mucenic,
Ucis cu pietre, că era prea bun,
Diacon tânăr, vrednic ucenic,
De care Scrierile Sfinte spun…Nu a murit până n-a luminat,
– Exemplu viu de rugăciuni fierbinţi -,
Pe cei ce Raiul sfânt au căutat,
Şi l-au găsit în oamenii cei sfinţi.Aşa ne luminează şi pe noi,
Sfinte Ştefane, şi noi am greşit,
Cum i-ai iertat pe oamenii cei răi,
Te roagă lui Hristos necontenit;Te roagă pentru noi, cei păcătoşi,
Ce azvârlim cu pietre în minuni,
Să fim şi noi ca tine, credincioşi,
Şi decât suntem, să fim… mult mai buni!”
În această zi trebuie să ții cont de câteva tradiții și superstiții pentru a avea spor tot anul viitor. Este recomandat ca în această să nu se facă excursii pe munte sau în locuri izolate. De asemenea, este bine să oferi unui membru din familie o icoană cu Sfântul Ștefan și o candelă aprinsă. Se spune că în casa în care se află o icoană cu Sfântul Ștefan va aduce liniște în familie.
Credincioșii sunt îndemnați să pregătească ,,pâinicile lui Ștefan” care ulterior trebuie sfințite și oferite celor care își serbează azi onomastica. Astăzi, peste un milion de români își sărbătoresc onomastica. Cele mai întâlnite prenume la bărbați sunt Ştefan, Fănel, Ştefănel, Fănică, Fane, Ştefanus sau Istvan. În rândul femeilor, cele mai des întâlnite prenume sunt Ştefania, Ştefana, Fănica, Fănuţa sau Fana.