In agitația care ne înconjoară zilnic și în cumulul de responsabilități, lăsăm de multe ori rugăciunea pe ultimul loc în viața noastră. Din nefericire, pentru moment nu avem timp să realizăm însemnătatea ei și uităm că orice lucru făcut cu dăruire trebuie să înceapă cu o rugăciune.
Când însă ne apasă grijile, durerea, neliniștea, ne întoarcem stingheri fața către icoane și Dumnezeu.
În ajutorul nostru zilnic vine întotdeauna și îngerul păzitor primit în dar la Sfântul Botez. Rugăciunea către îngerul nostru păzitor are mare putere și ne poate ajuta să depășim toate necazurile care ne pot sta în cale peste zi. Rostită cu inimă curată, în fața candelei aprinse acasă, în gând în drumul spre locul de muncă sau ori de câte ori simțim nevoia de a fi protejați, rugăciunea către îngerul păzitor face cu siguranță minuni.
„Sfinte îngere, cel ce stai înaintea pătimașului meu suflet și al vieții mele celei ticăloase, nu mă lăsa pe mine, păcătosul, nici nu te depărta de mine pentru neînfrânarea mea. Nu da loc diavolului celui viclean, ca să-mi stăpânească cu silnicie acest trup muritor. Întărește mâna mea cea slabă și neputincioasă și mă îndreptează la calea mântuirii. Așa, sfinte îngere al lui Dumnezeu, păzitorul și acoperitorul sufletului și al trupului meu celui ticălos, iartă-mi toate cu câte te-am mâhnit în toate zilele vieții mele și orice am greșit în această zi. Acoperă-mă în această noapte și mă păzește de toată ispita celui potrivnic, ca să nu mânii cu nici un păcat pe Dumnezeu; și te roagă pentru mine către Domnul, ca să mă întărească întru frica Sa și vrednic să mă arate pe mine, robul Său, bunătății Sale. Amin.”
Înălțând ruga spre îngerul păzitor în clipele în care necazurile ne copleșesc trebuie să avem convingerea că acesta mijlocește pentru noi în fața lui Dumnezeu, pentru a primi grabnic ajutor. Când rugăciunea este făcută cu inima curată, având conștiința faptului că aceasta va fi ascultată, binecuvântările nu vor întârzia să apară. Este esențial ca nu doar adulții să înalțe astfel de rugăciuni ci și cei mici. Încă din frageda pruncie, părinții au responsabilitatea de a-i învăța pe cei mici cum să se roage.