Sezonul roșiilor începe în curând, iar piețele sunt to mai pline de sortimente diferite. Cum le putem deosebi pe cele românești, de grădina de cele înroșite artificial poate fi extrem de simplu!

Roșiile sunt printre cele mai consumate legume  pe perioada întregii veri, până foarte târziu toamna. Deși de cele mai multe ori roșia este categorisită drept fruct, în orice caz această este un aliment valoros. Pe piață însă găsim o varietate de roșii, care însă ne pot înșela atunci când vine vorba de ”sănătos și natural.”

Roșiile naturale versus roșiile înroșite artificial

Roșiile de grădina sunt net superioare că gust și calitate în detrimentul celor ajutate să se coacă mai repede.  În ultimii ani, metodă de a utiliza diferite tehnologii pentru coacerea mai rapidă dar nenaturală a roșiilor începe să capete teren. De cele mai multe ori unii producători aleg să apeleze la aceste tertipuri din dorința de a vinde cât mai repede marfă, fără a analiză consecințele. În primul rând în cazul roșiilor naturale, consumatorul are de observat câteva aspecte esențiale. Roșiile de grădina vor avea întotdeauna la interior o culoare puternică, aproape spre vișiniu, iar gustul va fi unul dulceag. Semințele roșiilor de grădina sunt vizibile și arată că această este coaptă la lumina naturală. În același timp, în cazul roșiei ”coaptă timpuriu”  culoarea exterioară va fi roșie, însă interiorul nu. Este suficient să secționați fructul pentru a observa că în mijloc are o tentă verzuie. De asemenea, gustu în cazul roșiilor pentru care s-au folosit tehnologii gustul va fi unul fad, ușor acrișor.

Ce spun specialiștii?

”O să vedeţi pe pulpă un cerc alb, dovadă că nu au ajuns la maturitate. Roşiile care moţ şi care sunt acum comercializate pe piaţa românească sunt obţinute prin polenizarea cu 2,4D . Mai exact un compus fenoxiclorinat, o auxină sintetică, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor . Acel moţ nu e caracteristică dată de hibrid, ci de acel produs care se utilizează”, susține un consilier tehnic în cadrul unei companii de furnizare semințe.

 

Rosiile coapte natural versus cele inrosite artificial

Roșiile pentru care s-au folosit tehnologii pot cauza serioase probleme după consum. Specialiștii susțîn însă că este extrem de periculos pentru organism consumul roșiilor coapte nenatural.  Dacă au trecut printr-un tratament chimic excesiv, roșiilor pot cauza vărsături și indigestie. Este important spun medicii să ferim atât adulți dar mai ales copii de consumul unor astfel de produse. Mulți producători însă se feresc să apeleze la aceste modalități și preferă să investească mai mult în încălzirea solariilor.Acest lucru este singurl care ajută la coacerea timpurie a roșiilor, natural.

Distribuie

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.