România va adera la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, cunoscut sub numele de Visa Waiver Program, cel mai devreme la începutul anului 2025.

Aceasta este declarația ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec, făcută în timpul unei vizite la Oradea. Ea a explicat că acest lucru nu se poate întâmpla mai devreme de 2025 din cauza unor măsurători periodice care trebuie făcute.

Cu toate acestea, ambasadoarea SUA este optimistă și crede că România se află pe drumul cel bun pentru a adera la acest program în viitorul apropiat.

Când vor putea românii să viziteze SUA fără să aibă nevoie de viză

Kathleen Kavalec a vizitat Oradea pentru a vernisa o expoziție itinerantă intitulată „Noi, Poporul/We the People”. Această expoziție marchează aniversarea a 25 de ani de la încheierea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România.

Expoziția este formată din 30 de panouri mari, care conțin 150 de fotografii realizate de-a lungul celor 25 de ani de colaborare dintre cele două țări. Aceste panouri vor fi expuse în fața Primăriei Oradea timp de aproape o lună.

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a exprimat entuziasmul său față de expoziție și a afirmat că numărul de vizitatori va crește în mod semnificativ, mai ales că expoziția se va desfășura în perioada în care se sărbătoresc zilele orașului Oradea.

După vernisajul în aer liber, expoziția a fost oficial deschisă în sala mare a Primăriei Oradea. Au avut loc scurte discursuri ale invitaților, printre care ambasadoarea SUA în România, secretarul de stat în Ministerul Culturii, primarul municipiului Oradea și prefectul județului Bihor.

Ambasadoarea SUA a subliniat importanța colaborării dintre cele două țări și a evidențiat progresele semnificative realizate în domeniul democratic și economic de către România.

Românii vor putea călători în SUA fără să aibă nevoie de viză. Anunțul mult așteptat făcut de ambasadorul SUA la București

Exploziție specială pentru parteneriatul dintre SUA și România

Expoziția „Noi, Poporul” este o oportunitate de a celebra și de a reflecta asupra parteneriatului strâns dintre SUA și România. Fiecare fotografie și text din expoziție povestește despre prietenia și colaborarea care au caracterizat acești 25 de ani de colaborare.

Expoziția este un omagiu adus relațiilor interumane dintre americani și români, care au stat la baza tuturor realizărilor comune.

Ambasadoarea SUA a subliniat că parteneriatul strategic dintre cele două țări a fost susținut de-a lungul timpului și a menționat contribuțiile importante ale României în cadrul NATO, atât prin participarea la operațiuni militare multinaționale, cât și prin găzduirea trupelor NATO pe teritoriul său.

De asemenea, România a fost un sprijin important pentru vecinii săi, în special Ucraina, în lupta lor împotriva agresiunii din partea Rusiei.

La deschiderea oficială a expoziției, subsecretarul de stat Cristian Lazăr a transmis un mesaj din partea ministrului Culturii și a subliniat importanța culturii în promovarea relațiilor dintre popoare.

Expoziția „Noi, Poporul” a fost organizată în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, Agenția Națională de Presă AGERPRES și Universitatea din Craiova.