Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, doctorul Florin Roșu, a declarat că în unitatea sanitară se observă o scădere a numărului de cazuri Covid-19 cu forme medii spre severe, însă numărul cazurilor critice încă este ridicat.

Doctorul a declarat că dacă în spital sunt multe paturi libere pentru pacienții cu forme medii spre severe de coronavirus, la Terapie Intensivă sunt disponibile doar zece paturi.

Medic: Îndemn populația să se vaccineze

“ Îndemn populaţia să respecte în continuare măsurile de prevenţie şi să se vaccineze. Spitalul de Boli Infecţioase rămâne în continuare vârf de lance în lupta pandemică, iar dacă trendul descendent al îmbolnăvirilor se va menţine, pregătim din nou o trecere graduală spre sistemul hibrid de îngrijire a pacienţilor”, a declarat medicul Florin Roşu.

Medicul spune că în luna decembrie cazurile de infectare cu coronavirus vor începe să scadă. El dă și o veste bună românilor, și anume aceea că vom avea sărbători liniștite din punct de vedere epidemiologic. Totuși, specialistul avertizează că de la jumătatea lunii ianuarie cazurile de infectare cu coronavirus vor începe să crească din nou.

Aproape două milioane de infectări la noi în țară

De la debutul pandemiei de coronavirus, în România au fost raportate 1.764.251 de cazuri de infectare. Dintre acestea, 1.645.732 de oameni au reușit să se vindece de boala provocată de virusul nemilos.

Din păcate, mulți nu au reușit să lupte cu boala. Astfel, de la începutul pandemiei în țara noastră, februarie 2020, 55.113 de persoane infectate cu coronavirus au murit. Acum, România se confruntă cu valul patru al pandemiei de coronavirus, unde varianta Delta (cea indiană) care se și răspândește mai rapid și face mult mai multe victime predomină.

Situație tragică la ATI

Astfel, chiar dacă numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 a început să scadă, situația în secțiile de Terapie Intensivă încă este foarte gravă. În acest moment, de exemplu, la ATI sunt internate 1.539 de persoane infectate cu coronavirus.