Fermierii au anunțat că în 2022, producția de cereale din acest an va fi mai redusă cu cel puțin 15%. Din cauza scumpirilor la energie, și cheltuielile agricultorilor au crescut cu cel puțin 15-20%, ceea ce înseamnă că și românii vor plăti prețuri mai mari la alimente.
Anul agricol 2022 va fi mult mai slab comparativ cu anul trecut, avertizează Asociația Europeană Coceral. Cea mai afectată va fi producția de cereale, care va scădea în medie cu 15%. Conform sursei citate, cea mai gravă scădere este la grâu, de 20,7%. De asemenea, vor crește prețurile și în ceea ce privește produsele de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele, fiindcă porumbul este folosit la furajarea animalelor.
Continuă scumpirile în România
„Consecinţele sunt clare: se va scumpi mult pâinea, produsele de panificaţie, zootehnia va suferi. Se scumpeşte (pâinea – n.r.) anul acesta cu aproximativ 50%, probabil, în funcţie de situaţia cerealelor la nivelul ţării”, estimează Lică Iulian, fermier din Teleorman, conform Antena 3.
Producţie de cereale a României, în scădere
2021: 26,3 milioane tone
Previziuni 2022: 22,4 milioane tone, în scădere cu 15%
Sursa: Asociația Europeană Coceral
Producţia de grâu, în scădere
2021: 10,9 milioane tone
Previziuni 2022: 8,6 milioane tone, în scădere cu 20,7%
Sursa: Asociația Europeană Coceral
Producţia de porumb, în scădere
2021: 12,45 milioane tone
Previziuni 2022: 11,3 milioane tone, în scădere cu 9%
Sursa: Asociația Europeană Coceral
Prețuri mari, salarii mici
Situația este foarte gravă în România, fiindcă oricât ar încerca autoritățile să ajute românii vulnerabili, și cei cu salarii cât de cât bune au probleme financiare. Prețurile sunt într-o continuă creștere, în timp ce salariile rămân la același nivel.
Mulți români s-au trezit în situația în care au fost nevoiți să renunțe la medicamente pentru a-și putea cumpăra alimente de bază. Alții au renunțat la produse neesențiale, cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte etc.