Reclamă

Potrivit unui document publicat de Consiliul Fiscal, Guvernul ar putea face mai mari mai multe taxe, printre care și TVA-ul pentru anumite produse foarte cumpărate de către români. PSD propune impozitarea progresivă pe salarii şi se ia în calcul şi revizuirea impozitelor locale.

În documentul menționat mai sus se arată că TVA-ul ar putea crește de la 9% până la 19% pentru produsele nesănătoase, care conţin mult zahăr sau grăsimi. Totodată, mâncarea din restaurante ar putea să aibă un TVA de 9%, în loc de 5%, aşa cum se întâmplă acum.

Ce efecte vor avea asupra românilor aceste taxe mai mari

Totodată, documentul mai precizează și că impozitele locale ar putea fi revizuite, s-a discutat în spaţiul public despre impozitarea mai mare pentru a doua sau a trei maşină, a doua, a treia casă.

Consiliul Fiscal mai propune și o altă modalitatea de taxare pentru maşini care să fie stabilită în funcţie de poluare şi vechimea maşinii.

Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministru de Finanțe, a explicat care sunt efectele adoptării unor asemenea măsuri asupra populaţiei.

„O majorare a TVA ar duce la creşterea inflaţiei, deoarece cresc preţurile. Şi aşa guvernul încasează sume foarte mari prin faptul că a crescut preţul la energie, gaze şi carburanţi.

Ar trebui o restructurare a cheltuielilor bugetare, pentru că multe instituţii nu-şi au rostul în societate, cum e cazul celor de control care se calcă pe picioare”, a explicat fostul ministru la Antena 3. 

Românii vor fi nevoiți să plătească taxe mai mari! Guvernul dă vina pe recesiune
Pixabay

Ce înseamnă, de fapt, impozitarea salariilor progresiv

Mai mult decât atât, PSD mai propune și impozitarea progresivă pe salarii: cine câştigă mai mult să plătească impozite mai mari.

Referitor la introducerea impozitului progresiv, Gheorghe Ialomiţeanu este de părere că „vor fi sancţionaţi cei care au două locuri de muncă, ceea ce nu este corect”.

Fostul ministru mai susţine că un astfel de impozit nu poate fi introdus peste noapte, iar ANAF nu este pregătit în acest moment pentru un impozit pe venitul global.

„Se pot obţine mai mulţi bani la buget printr-o mai bună organizare şi colaborare dintre ministerul de Finanţe şi ANAF, dar şi prin ivestiţii – putem atrage fonduri europene”, mai susţine Ialomiţeanu.

 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro