Aproximativ 66% dintre români consideră că sunt percepuți ca cetățeni „de mâna a doua în Europa”, arată sondajul performat de INSCOP, intitulat „România între național și european în era dezinformării. Patriotismul economic, valori și conspirații”, comandat de Funky Citizens. Publicat recent, studiul analizează percepțiile românilor asupra influențelor externe și politicilor economice naționale.
Sondajul relevă că 54% dintre participanți cred că guvernanții români acționează în beneficiul altor țări, o scădere comparativ cu 63,9% cât se înregistra în ianuarie 2022. Totodată, 33,1% dintre cei intervievați afirmă că decidenții acționează în interes național, un procent în creștere față de anul trecut.
63,8% dintre respondenți consideră că statul favorizează firmele străine și multinaționalele mai mult decât firmele românești. Această percepție este mai redusă față de 68,1% raportat anterior. Doar 20,6% cred că statul sprijină mai mult afacerile locale.
Câteva percepții importante asupra economiei naționale sunt ilustrate de faptul că 61,8% cred că economia românească este controlată de interese externe, în scădere semnificativă față de 77,5% în ianuarie 2022. Doar 31,7% sunt de părere că economia funcționează după reguli de piață, o creștere față de 17,2% anterior.
În ceea ce privește produsele agricole locale, 54,3% cred că acestea sunt rare în comerț din cauza preferinței pentru importuri, iar 62% sunt de părere că resursele naturale ar trebui gestionate exclusiv de companii românești.
Sondajul mai arată că 57% dintre români cred că firmele străine din România oferă condiții de muncă mai bune și salarii mai mari, dar 55,8% susțin taxarea suplimentară a acestor afaceri, chiar cu riscul relocării lor.
Despre impactul investițiilor străine în ultimii 30 de ani, 45,8% consideră că au fost benefice, cu o creștere de la 39,5% în ianuarie 2022, deși 43,4% rămân sceptici. Mai mult, 49,5% din respondenți sunt de acord că există o „înțelegere” internațională pentru a menține România în subdezvoltare, și 48,5% cred că România este tratată ca o colonie de către UE și SUA.
În esență, sondajul reflectă o percepție moderată, dar persistentă, a influenței externe asupra economiei și politicilor românești.