Reclamă
Reclamă

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a menționat că ar putea fi necesare și alte măsuri fiscale pentru a gestiona deficitul bugetar. Decizia de a introduce alte taxe sau de a rămâne la pachetul actual propus depinde de impactul asupra bugetului.

„Dacă nu reușim să ținem deficitul bugetar sub control, Guvernul va decide dacă să introducă și alte taxe. În prezent, ne concentrăm pe evaluarea impactului bugetar al măsurilor pe care le-am anunțat. În funcție de evoluția sustenabilității financiare a României, vom ajusta aceste măsuri, dacă va fi necesar. Dacă reușim să colectăm venituri adecvate și să cheltuim banii în mod responsabil, este posibil să controlăm deficitul bugetar și să intrăm într-o zonă de stabilitate și sustenabilitate”, a declarat Marcel Boloș.

Impactul pachetului de măsuri anunțate astăzi de Ministerul Finanțelor este estimat la 22 de miliarde de lei. Marcel Boloș a menționat că au fost eliminate unele măsuri în versiunea publicată, pentru a proteja populația.

Când se vor introduce alte taxe

Deficitul bugetar în prezent este de 32 de miliarde de lei. Conform documentelor publicate, măsurile anunțate vor avea un impact de 16 miliarde de lei abia anul viitor. Pentru acest an, impactul este estimat la puțin peste 631 milioane de lei.

Reclamă

Decizia de a introduce măsuri fiscale suplimentare va depinde de evoluția deficitului bugetar. Ministrul Finanțelor spune că Guvernul va decide atunci ce măsuri suplimentare vor fi luate. Oficialul a subliniat că momentan este prea devreme să se pronunțe.

Noi taxe pentru români de la 1 septembrie 2023! Pentru ce servicii vor scoate mai mulți bani din buzunare

Creșterea deficitului a fost cauzată de încasările mult mai mici decât estimările bugetare pentru acest an. De asemenea, creșterea economică a fost mai scăzută, iar consumul populației, care este motorul principal al PIB-ului, a fost afectat de inflație.

De asemenea, s-au înregistrat cheltuieli neprevăzute mai mari în sectorul sănătății și al educației, dar și în alte segmente ale administrației publice.

Măsurile actuale din pachetul propus

Proiectul de lege privind măsurile fiscale și bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung a fost publicat marți dimineață de Ministerul Finanțelor.

Una dintre măsuri este introducerea unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Această măsură se aplică companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro.

De asemenea, se ia în considerare introducerea unui impozit suplimentar pentru bănci, care presupune aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.

De asemenea, pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor a fost redus la 60.000 de euro. Dacă acest prag este depășit, impozitul va fi de 3%. Aceeași valoare se aplică și în funcție de natura activităților desfășurate. Măsurile vizează în mod direct activități precum dezvoltarea de software, sectorul Horeca, serviciile medicale, etc.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro