Pe 30 noiembrie, românii sărbătoresc ziua Sfântului Apostol Andrei, considerat ‘Ocrotitorul României’ sau ‘Cel Dintâi Chemat’. Această sărbătoare are loc în fiecare an, la aceeași dată fixă, și este marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox.
Cu această ocazie, numeroase persoane își serbează onomastica, purtând numele de Andrei sau Andreea. Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne, acestea sunt cele mai frecvent întâlnite nume în această zi, însă există și alte derivate care sunt celebrate.
Etimologia numelui Andrei provine din grecescul ‘anér’, ‘andrós’, semnificând ‘bărbat’, ‘curaj’ sau ‘bărbăție’. Acesta a fost adaptat în diverse limbi europene, generând versiuni precum ‘Andreas’ în latină sau ‘Andrej’ în slavonă.
În trecut, în limba română, numele Andrei a avut și alte forme, precum Andrii, Andruța, sau Andries, unele dispărând în timp, altele regăsindu-se și astăzi ca nume de familie.
Părintele Gabriel Cazacu, de la Mănăstirea Cașin, a declarat pentru Digi24: “Spunem la mulți ani tuturor celor pe care îi iubim cu fiecare ocazie, dar și astăzi, o zi așa de mare pentru credincioșii din întreaga lume. Le urăm la mulți ani atât persoanelor care poartă numele de Andrei sau Andreea, cât și celor cu nume derivate.”
Cu prilejul zilei de Sfântul Andrei, sunt transmise numeroase urări și mesaje de felicitare. Printre cele mai populare sunt: „Îţi urez La mulţi ani, pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul Andrei să-ţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară.” și „Sărbătoreşte-ţi ziua numelui cu bucurie şi zâmbete, căci meriţi tot ce e mai bun!”.
Ziua Sfântului Andrei rămâne un moment plin de încărcătură emoțională și spirituală pentru românii care respectă tradițiile, continuând să fie celebrată cu înțelepciune, iubire și milostenie.