Începând cu anul 2022, prețurile în magazine au explodat la orice categorie de produse.

Din păcate, majoritatea salariilor au rămas la sume extrem de mici, în comparație cu prețurile despre care vorbim. Deși românii așteaptă să vadă luminița de la capătul tunelului, se pare că și anul 2023 va fi unul dificil din punct de vedere al banilor.  

Prețurile alimentelor nu vor scădea nici în anul 2023. Recent, alimentele de bază s-au scumpit din nou, însă nu doar acestea. Mai multe categorii de produse au suferit majorări de preț, în condițiile în care puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut extrem de mult.  

Cât a ajuns să coste un litru de lapte

Un litru de lapte, de exemplu, a ajuns să coste în unele magazine din Capitală chiar și 10 lei/l. Indiferent de marca laptelui sau de procentul de grăsime 1 litru de lapte în supermarketurile din București costă între 8,5 RON și peste 10 RON. Prețul s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.  

Aceste scumpiri de alimente sunt cauzate de majorările prețurilor la energie. Producătorii vor să scoată profit, motiv pentru care aleg să crească prețurile la produsele pe care le aduc pe piață.  

„Preţul unui litru de lapte care a ajuns acum la aproape 10 lei se împarte în felul următor: 5 lei merg la comerciant şi 5 lei se împart între fermier şi procesator, raportul este de 2 la 1“, spune Iasmina Blidar, director al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, potrivit zf.ro. 

Românii, puși la pământ de un nou val de scumpiri. Este șocant cât a ajuns să coste un litru de lapte
Sursa: Social media

Valul de scumpiri face ravagii la noi în țară

Pentru că vine luna martie, o lună în care florile sunt cele mai căutate de pe piață, comercianții anunță că și aici vor avea loc noi scumpiri. Țara noastră importă 80 % din flori din Olanda, în timp ce producătorii din România susțin că nu sunt deloc ajutați de guvern. Chiar dacă clima de la noi din țară, pe mite, cultivarea florilor care se importă, producătorii acuză statul că preferă să ia din alte țări.  

Președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, Ion Călin, susține că scumpirile sunt greu de suportat chiar și pentru producători.  

„Costurile sunt aproape insuportabile, noi avem investiţia şi toate sunt la preţuri actualizate şi preţurile de desfacere sunt de acum 8-10 ani”, a explicat bărbatul.