Reclamă

Coaliția de guvernare și politicienii liberali sunt în căutarea unor modalități de a diminua deficitul bugetar al României. Păstrarea acestuia la nivelul actual reprezintă un risc pentru șansele noastre de a obține fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Creșterea taxelor: o măsură nepopulară propusă de PNL

Cu toate acestea, măsura luată în calcul de PNL, care implică creșterea mai multor taxe pentru consumatorii români, se dovedește a fi una nepopulară.

 În cazul în care aceasta ar fi implementată, românii ar fi nevoiți să plătească mai mult la restaurant sau atunci când achiziționează produse bio. Singurele alimente care nu ar fi afectate de creșterea TVA-ului ar fi cele 14 produse considerate de bază.

Pe lângă creșterea TVA-ului pentru cumpărăturile de la magazin și în sectorul Horeca, românii ar trebui să scoată mai mulți bani din buzunar și pentru activități culturale sau achiziționarea de cărți. Această măsură ar anula practic creșterile salariale din ultima perioadă, conducând la o scădere semnificativă a puterii de cumpărare a cetățenilor. Nici specialiștii în economie nu sunt optimiști.

Românii, păcăliți de stat

“Autoritățile își fac calculele cinic. Salvează situația cu creșterea taxelor, dar sacrifică economia și veniturile românilor. Dacă în 2022 erau interesate să crească inflația, acum ne cresc taxele, iar drumul spre recesiune este deja bătători”, a declarat Adrian Negrescu, economist.

Românii, puși la pământ de măsurile coaliției de guvernare. Oamenii vor rămâne fără bani

Întrebarea care se pune este: cu cât ar crește TVA-ul conform proiectului guvernanților? Se pare că se va ajunge la un nivel de 19% pentru toate produsele și serviciile menționate anterior, în condițiile în care în prezent cărțile și produsele bio beneficiază de o taxă de 5%. 

Potrivit informațiilor furnizate de Antena 3 CNN, iată lista completă a modificărilor pe care am putea să le vedem în cazul în care acest proiect va fi aprobat:

Românii vor primi mai puțini bani

– TVA 9% pentru restaurante – 19%

– TVA 9% pentru produse alimentare – 19%

– TVA 9% pentru catering – 19%

– TVA 5% pentru produse bio – 19%

– TVA 5% pentru cărți și servicii hoteliere – 19%

Impactul asupra românilor și a industriei

Astfel, viața de zi cu zi a românilor ar fi cu siguranță afectată de aceste măsuri. Operatorii din zona Horeca, industria alimentară, dar și cei din domeniul tipăririi și distribuției de carte ar întâmpina dificultăți. Propunerea lui Marcel Boloș nu este singura vehiculată, existând și o altă variantă puțin populară care implică reducerea plafonului pentru microîntreprinderi.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro