Reclamă

Statisticile Eurostat arată că românii au printre cele mai mici venituri din Uniunea Europeană, cu o medie de aproximativ 1.500 de euro pe lună. Acest câștig este la jumătatea mediei europene, care se situează la aproximativ 3.000 de euro, și de patru ori mai mic decât salariile medii din Luxemburg, unde veniturile lunare ating 6.750 de euro.

Roxana Onofrei și soțul ei, care conduc o afacere veterinară în Iași, își explică situația financiară stabilind că aproape jumătate din veniturile lunare se duc pe cheltuieli obișnuite, precum facturile la utilități, mâncare și ratele la bancă. „Venitul nostru este la 15.000 de lei, din care avem facturi de 1.200, pe mâncare, undeva la 3.000, pe rata casei – 1.500, mai adăugăm și benzina, undeva la 1.500 de lei”, a declarat Roxana Onofrei, antreprenor. Cheltuielile pentru școlile private ale copiilor se ridică la 6.000 de lei lunar.

Câștigurile medii obținute de români, uneori din două locuri de muncă, sunt de aproape 1.500 de euro, cu mult sub media angajaților din Uniunea Europeană, conform Eurostat. Ciprian Iftimoaei, sociolog, explică: „În medie, un european câștigă circa 38.000 de euro într-un an, ceea ce înseamnă un venit mediu lunar de circa 3.000 de euro.”

Iuliana Baciu, româncă stabilită în Italia, unde salariile medii sunt de aproximativ 2.700 de euro pe lună, afirmă că cheltuielile pentru un trai decent în România sunt mai mari comparativ cu Italia. „E adevărat că prețurile sunt destul de mari si salariile mici. Chiar și cele mari sunt tot mici. Da, chiar și așa! Dar asta facem. Mergem înainte”, povestește ea. Dan Chirleșan, economist, spune că diferențele de prețuri și venituri sunt o etapă în procesul de integrare europeană.

Potrivit Eurostat, cele mai mari venituri din Europa sunt întâlnite în Luxemburg, media fiind de 6.750 de euro.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro