Coronavirus începe să facă din ce în ce mai multe victime pe plan național, fiind înregistrate în prezent 81 de cazuri confirmate. Virusul chinezesc poate produce chiar recesiune în România, conform Frames. Aceștia susțin că dacă nu se iau măsuri urgente, peste 1 milion de români riscă să intre în șomaj.

Conform analizei realizate de Frames, pe lângă milionul de români care ar putea intra în șomaj, mii de firme ar putea fi închise din cauza epidemie de coronavirus.

„Dincolo de măsurile administrative, sanitare, care au legătură cu stoparea epidemiei, autorităţile trebuie să intervină pentru salvarea business-ului românesc, mai ales a microîntreprinderilor şi PFA-urile din domenii precum servicii, turism, transporturi, comerţ, evenimente, HORECA, care trec prin clipe grele. Acestea au nevoie de la Guvern de decizii urgente de ajutor, în special în zona de fiscalitate”, afirmă analiştii de la Frames.

Economia României, cu spatele la zid

„95% dintre firmele din România sunt microîntreprinderi care au 1-3 angajaţi maxim şi nu dispun de resurse financiare pentru a trece peste această perioadă de restricţii. Dacă statul nu îi va ajuta fiscal, prin amânarea plăţii taxelor, prin credite fiscale, cele mai multe vor intra în blocaj, iar peste 1 milion de angajaţi vor fi afectaţi. Unii au fost trimişi deja în concedii fără plată, vor urma şomajul tehnic şi disponibilizările”, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

Se pare că virusul chinezesc a prins mediul business nepregătit, conform unui sondaj realizat în peste 300 de companii.

„Peste 70% dintre manageri declarau că nu au niciun plan de criză. Iar rezultatele negative au început să apară. Pentru că nu aveau niciun fel de buffer financiar, multe au intrat în incapacitate de plată, nu îşi mai pot onora plăţile către parteneri, iar următorul pas va fi să nu mai poată să-şi plătească salariile. Până la insolvenţă şi faliment va mai fi un simplu pas”, a mai spus acesta.

Economia românească

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, în economia românească erau prezente peste 1,3 milioane de firme. Acestea au întregistrate datorii foarte mari, fiind singurul sector care înregistreaza o capitalizare negativă şi are cea mai ridicată rată a pierderii, respectiv -4,5%.

Analiștii Frames susțin că România trebuie să ia urgent măsuri pentru a salva segmentul econimic, altfel falimentarea firmelor va fi foarte mare. Măsurile sugerate de analiști sunt legate de amânarea termenelor de plată a taxelor salariale către buget. De asemenea, ei susțin că este necesar un mecanism de finanțare fără dobândă pentru firmele afectate de coronavirus.

„Guvernul împreună cu băncile trebuie să pună la punct un program simplu şi uşor de accesat pentru IMM-uri, care să se poată împrumuta rapid, fără birocraţie, pentru a-şi putea asigura capitalul de lucru. Dobânda trebuie să fie zero sau aproape de zero, iar perioada de acordare să fie de minim 12 luni.

Suntem încă în prima fază a coronacrizei economice. Dacă nu se iau măsuri, urmează un adevărat coşmar, cu zeci de mii de firme închise peste noapte, cu lanţuri comerciale prăbuşindu-se în câteva zile, cu un şomaj care poate ajunge rapid la 10-12%. De pierdut vom pierde toţi, patroni, angajaţi, bănci, stat şi angajaţii de la stat”, spun analiştii.