După ce s-a anunțat măsura de prelungire a programului de funcționare în piețele agroalimentare, premierul Ludovic Orban vine cu precizări în ceea ce privește această măsură.

Reclamă

Premierul susține că această măsură nu este una de relaxare și mai ales nu însemană nerespectarea regulilor de distanțare socială. Oficialul face apel la populația României să nu relaxeze măsurile și să înțeleagă greșit această decizie. Măsurile trebuie respectate cu strictețe chiar și după ce vârful infectărilor cu coronavirus va trece.

„Am introdus în reglementarea din ordonanţa militară obligaţia de a respecta, ca şi în supermarketuri şi în alte locuri, acele reguli de asigurare a a distanţei fizice atunci când oamenii aşteaptă să-şi cumpere produse, cu dorinţa de a reduce posibilitatea de transmitere a virusului. Nici nu am avut vreodată intenţia să reducem activitatea pieţelor, pieţele, multe dintre ele, sunt în aer liber, chiar şi cele care sunt pieţe închise, oferă anumite distanţe, singura problemă este ca atunci când oamenii aşteaptă să cumpere un produs să stea la o distanţă de minim 1,5 metri şi tocmai asta am solicitat prin articolul din ordonanţă (Ordonanţa militară 8 – n.r.) care a fost prezentat public aseară”, a declarat Ludovic Orban, vineri, la Antena 1, potrivit Agerpres.

Premierul recomandă respectarea regulilor cu strictețe

Ludovic Orban a vorbit și despre aglomerarea din piețe în preajma sărbătorilor pascale şi dacă măsura privind programul prelungit permis comercianţilor în pieţele agroalimentare în această perioadă este „un semnal de relaxare”.

„Este clar că le recomand şi chiar îi rog pe români să nu relaxeze măsurile, să respecte în continuare cu stricteţe toate regulile, să îşi petreacă cel mai mult timp în casă.

Atunci când ies, când se duc la cumpărături, când se duc să-şi ajute mama sau o rudă sau când se duc în orice deplasare care este permisă în plimbare, să menţină distanţa fizică, să evite interacţiunea directă cu alţi cetăţeni. Şi la locul de muncă trebuie să se protejeze prin toate mijloacele de protecţie de care trebuie să beneficieze din partea angajatorilor şi să fie în continuare foarte atenţi, să respecte toate recomandările”, a spus Orban.

Chiar dacă va trece vârful epidemiei de coronavirus, premierul susține că vor trebui respectate în continuare regulile de distanțare socială și igienă personală.

„Epidemiologii nu pot să spună 100% că va muri virusul şi că nu va mai exista o perioadă de timp riscul de transmitere a virusului. Vom vedea care vor fi evoluţiile. Văd, deja, că în foarte multe ţări europene există o pregătire pe care şi noi am început să o facem şi anume să convieţuim, să spun, între ghilimele, cu acest virus, şi să pregătim revenirea la normalitate, sigur, după trecerea vârfului epidemiei, făcută gradual şi în nişte condiţii de siguranţă care vor trebui foarte bine pregătite”, a mai spus Orban.