Reclamă

Românii se confruntă cu creșterea prețurilor și sunt nevoiți să aibă un al doilea job pentru a face față. Un sondaj recent efectuat de eJobs România a relevat că 44,5% dintre participanți au nevoie de venituri suplimentare în fiecare lună.

Mulți dintre ei aleg să lucreze simultan în două locuri în timpul săptămânii, în timp ce alții preferă să-și rezerve cel de al doilea job pentru weekend. Motivul principal pentru care oamenii optează pentru un al doilea job este lipsa banilor.

Românii sunt nevoiți să apeleze la mai multe joburi

Rezultatele sondajului arată că aproape 6 din 10 respondenți nu câștigă suficient de mult de la jobul principal pentru a-și acoperi cheltuielile lunare. Există și alte motive invocate, cum ar fi nevoia de a economisi pentru o achiziție importantă viitoare, dorința de a schimba domeniul și de a încerca o nouă industrie sau dorința de a câștiga mai mulți bani, mai ales în cazul celor la început de carieră.

Potrivit lui Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, majoritatea acestor motive converg către același obiectiv – obținerea de venituri financiare mai mari. Peste jumătate dintre respondenți (56,8%) afirmă că al doilea job se află într-un domeniu complet diferit față de primul job, însă un număr semnificativ de 73% au declarat că se simt capabili să lucreze în două locuri pe termen lung. 9,6% dintre aceștia ar putea face acest lucru cel mult 6 luni, în timp ce 17,4% ar fi dispuși să facă această concesie doar timp de un an.

Românii nu se mai descurcă! Câți oameni apelează la al doilea job din cauza veniturilor insuficiente

Oamenii au nevoie de mai mulți bani

Oamenii ar renunța la al doilea job dacă ar putea să-și acopere toate cheltuielile cu un singur job. De asemenea, mulți sunt conștienți că, dacă nu ar putea lucra de acasă, le-ar fi imposibil să aibă două joburi, în timp ce 21,1% nu văd niciun motiv pentru care ar rămâne doar cu un singur job.

Sondajul a inclus nu doar persoane care deja au două sau mai multe joburi, ci și angajați cu un singur loc de muncă care iau în considerare să obțină al doilea job. 40,8% dintre aceștia intenționează să aplice pentru un al doilea job în viitorul apropiat, în timp ce 34% recunosc că ar avea nevoie de venituri suplimentare, dar nu știu dacă ar putea face față volumului crescut de muncă. 25,2% nu au intenția să facă vreo schimbare în acest sens.

Sondajul a fost realizat între aprilie și mai 2023 și a implicat un eșantion de 1.350 de respondenți.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro