Persoanele fără asigurare de sănătate din România pot accesa gratuit servicii medicale de prevenție, depistare și confirmare a afecțiunilor oncologice în spitalele publice, cheltuielile fiind acoperite de stat pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.
Cetățenii care nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate au posibilitatea de a se înscrie pe lista unui medic de familie pentru a accesa aceste servicii. Sandra Alexiu, medic de familie și Președinte al Asociației Medicilor de Familie din București, a explicat că există prevederi care permit eliberarea unui bilet de trimitere pentru cei neasigurați. „Există prevederi noi, care ne permit nouă, medicilor de familie, eliberarea unui bilet de trimitere pentru investigații medicale și persoanelor care nu sunt asigurate în sistemul de sănătate (persoane neasigurate). Mai exact, în cazul în care bănuim prezența unei Hepatite virale sau în cazul în care suspectăm o afecțiune oncologică, putem să eliberăm un bilet de trimitere (acestea au o rubrică specială pentru persoanele neasigurate) pentru a solicita un examen oncologic sau un examen de boli infecțioase”, a declarat Sandra Alexiu.
Evaluările de prevenție sunt realizate de către medicii de familie, care decid dacă există riscul unei afecțiuni oncologice și, dacă este necesar, trimit pacienții la medici specialiști din ambulatoriu. În caz de depistare a riscului, pacienții neasigurați beneficiază de: consultații pentru depistarea afecțiunilor oncologice, cu două consultații decontate pe trimestru, și proceduri diagnostice necesare pentru confirmarea diagnosticului.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), investigațiile trebuie realizate în maximum 28 de zile de la prima internare de zi. După confirmarea bolii oncologice, pacienții neasigurați pot fi incluși în „Programul național de oncologie”, beneficiind de asigurare fără contribuție în lipsa veniturilor, până la vindecare.
Fondurile pentru aceste servicii provin din bugetul de stat printr-o alocare suplimentară, separată de contribuțiile persoanelor asigurate, așa cum a precizat CNAS. Biletele de trimitere au valabilități diferite, în funcție de tipul acestora.