Românii muncesc mai mult pentru a acoperi cheltuielile zilnice: numărul celor cu două joburi este în creștere

Data actualizării: 22/02/2025

Scumpirile accelerate din ultimul an au determinat tot mai mulți români să își ia un al doilea loc de muncă. Pe o platformă de recrutare din România, a fost înregistrată o creștere cu 10% a numărului de aplicări pentru locuri de muncă part-time față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce numărul joburilor cu jumătate de normă a crescut cu 20%.

Nicu, un tânăr de 23 de ani care a studiat Teologia, explică cum îmbină munca cu pasiunea sa: „Sunt videograf și editor și, în același timp, încerc să fac și social media, și culturism natural. Sunt momente în viață când trebuie să faci mai multe lucruri în același timp să îți atingi obiectivele.”

De la începutul anului, platforma de recrutare a înregistrat 1,6 milioane de aplicări, dintre care peste 230 de mii au fost pentru joburi part-time, o treime dintre acestea fiind pentru joburi remote. Bogdan Badea, director al platformei de recrutare online, a declarat: „Pentru cei mai mulți dintre ei, o opțiune concretă și fezabilă este aceasta de a-și găsi al doilea loc de muncă să le sporească veniturile, dar îl privesc și ca pe o plasă de siguranță.”


Domeniile cu cele mai multe oferte sunt retail, call-center, servicii și IT, dar și locurile de muncă din marketing, relații publice și domeniul financiar sunt solicitate. Salariul net mediu pentru locurile de muncă part-time este de 3.000 lei pe lună. În industrii precum construcții, transport și vânzări, salariile pentru joburi part-time pot fi mai ridicate, conform specialiștilor din domeniu.

Citește și:

Bogdan Badea a mai explicat: „Pentru joburile part-time pornim de la 2.500 – 3.000 lei/lună, vorbim de competențe mai ridicate pentru cei care lucrează part-time sau remote și pot ajunge la 4.000 – 5.000, dar depinde de sectorul și industria în care se lucrează.”

Potrivit datelor de la Inspecția Muncii, din cele peste 667.000 de contracte individuale de muncă active, peste 500.000 de români au contracte la angajatori diferiți, lucrând în două locuri de muncă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨