„Miercurea alarmelor” a dezvăluit o situație alarmantă. În caz de urgență, 15% dintre sistemele de alertă nu ar funcționa în acest moment. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a prezentat situația după testul efectuat pe 1 martie.
Sirenele au sunat din nou în toată țara în prima zi a lunii martie. Nu a fost vorba de o urgență, ci de un test pe care autoritățile au decis să-l efectueze. Astfel că în toate județele țării, sistemele de alertare au pornit la unison în prima miercuri a lunii, între orele 10 și 11.
Rezultatul în urma acestui test arată însă că țara noastră nu este pregătită pentru situații de criză. Raed Arafat, șeful DSU, a prezentat situația sirenelor din toată țara.
Acesta a precizat că au fost activate 7.150 de sirene electronice și electrice din totalul celor 7.539 existente la nivel național. Cu acționare centralizată au fost 3.000 din totalul celor 3.070 existente, iar cu acționare locală 4.150 din totalul celor 4.469 existente.
Din acest număr însă, nu toate au funcționat. Raed Arafar a transmis că în țara noastră sunt, în prezent, peste 1.000 de sirene care nu s-ar activa, în cazul unei situații de urgență.
El a oferit însă garanții că situația va fi remediată de autorități. În urma testului efectuat pe 1 martie, s-a stabilit exact unde sunt probleme, așa că sunt așteptate măsuri. Cei responsabili sunt autoritățile locale din zonele respective.
De asemenea, șeful DSU a clarificat că sistemele de alertă vor fi testate și în viitor.
Din totalul celor acționate, în cadrul exercițiului, 1.076 nu au fost operabile și se impune verificarea și repararea lor. Asta înseamnă ca procent din cele acționate că 85% au funcționat, 15% necesită reparații, verificări. La următorul exercițiu să fie testate din nou și să vedem care este starea lor., a declarat Raed Arafat.
Când va mai fi din nou „miercurea alarmelor”
„Miercurea alarmelor” a primit această denumire după testele efectuate înainte de pandemie. Acestea erau efectuate în fiecare lună, în prima zi de miercuri. Însă odată cu izbucnirea epidemiei de Covid-19, s-a renunțat la un moment dat la acest obicei.
Autoritățile au anunțat că această testare va fi reluată. Nu a fost însă stabilit, până la acest moment, dacă va fi un proces lunar sau nu.