Reclamă

Fostul primar al comunei Mahala, Elena Nandriş, atrage atenția asupra riscului dispariției minorității românești din Ucraina, în contextul modificărilor propuse în sistemul de învățământ ucrainean. Aceasta avertizează că schimbările ar putea duce la pierderea identității culturale a românilor din Cernăuți. „Dacă nu vom avea susţinere din România, ne pierdem noi, ca identitate”, a declarat Nandriş pentru Agerpres.

Elena Nandriş subliniază că impunerea predării în limba ucraineană în actualele şcoli româneşti ar putea determina elevii să nu mai vorbească româna. „E foarte periculos, pentru că, dacă bagă toate obiectele în limba ucraineană în școli, în licee, în timp de zece ani de zile, noi nu vom mai fi ca români. Copiii încep a amesteca limba. Copilul va intra la 8.30 în școală și va ieși la 15.30, va vorbi doar limba ucraineană”, a spus aceasta.

Președinta executivă a Centrului bucovinean independent de cercetări actuale din Cernăuți, Aurica Bojescu, este de asemenea preocupată de posibilele schimbări ale Legii educației. Potrivit acesteia, noile modificări ar putea duce la desființarea liceelor românești, ceea ce i-a alarmat pe membrii comunității româneşti. „Se presupune că vom avea unități teritoriale, localități, în care nu va fi niciun liceu în limba română. Vor fi gimnazii până la clasa a IX-a. Asta ne îngrijorează foarte mult pentru că sunt foarte multe familii tinere. Unde vor învăța copiii? Unde vor termina școala?”, a subliniat Bojescu.

Comunitatea românească din Ucraina, care numără aproximativ 500.000 de persoane doar în regiunea Cernăuți, solicită sprijinul autorităților de la București pentru a negocia drepturile minorității cu Guvernul de la Kiev. „Noi ne rugăm şi aşteptăm ajutor de la Guvernul României. Noi acum vrem în Europa şi Ucraina ar trebui să respecte drepturile. Aşteptăm cel mai mare ajutor de la România”, a adăugat Elena Nandriş.

În concluzie, propunerile de modificare ale sistemului educațional din Ucraina stârnesc îngrijorare în rândul comunității românești, care simte că identitatea sa culturală este amenințată în lipsa susținerii de la București.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro