Migranții sunt un motor important pentru economia României. Acei oameni pe care îi arătăm cu degetul după ultimele runde de alegeri, pentru că au ieșit la vot. Sau pe care voiam să-i ținem cu forța înafara țării, în perioada de început a pandemiei. Ei sunt cei care, după Revoluția din 89 trimit constant sume impresionante de bani în țară. Iar aceste sume se pare că au crescut constant, în ultimii ani.

Cel puțin asta arată un studiu publicat recent de fundația italiană Leone Moressa. Datele spun că românii aflați la muncă în Italia au trimis anul trecut acasă peste 600 de milioane de euro. Astfel, românii sunt în topul migranților din Italia, care trimit bani acasă. Potrivit studiului, fiecare persoană plecată în peninsulă a trimis peste 500 de euro în România, anul trecut. Înmulțind asta cu numărul de peste 1,2 milioane de rezidenți români, obținem o sumă importantă pentru economia României. Și nu doar pentru economie, ci și pentru familiile celor aflați la muncă în străinătate. Multe dintre acestea sunt întreținute exclusiv de rudele plecate în Italia.

Câți bani au ieșit din Italia in 2019

„În medie, fiecare imigrant din Italia a trimis în țara sa aproape 1.200 de euro în 2019, aproximativ 100 de euro pe lună. Valoare care scade sub media celor mai numeroase naționalități. România – 42,37 euro pe lună de persoană și Maroc – 64,66 euro. În medie, fiecare cetățean din Bangladesh a trimis în schimb peste 6.000 de euro pe an sau peste 500 de euro pe lună. Peste 200 de euro pe lună au fost trimiși de cetățenii din Filipine, Pakistan, Senegal și Sri Lanka”, se arată în studiu.

Suma de bani care iese din Italia către țările migranților continuă să crească. În anul 2019, din peninsulă au fost trimiși peste 6 miliarde de euro. Asta înseamnă o creștere de 4% față de anul precedent. Anul 2020 în schimb, rămâne un factor necunoscut. Banca Mondială estimează o scădere de 20% la nivel global.