Sunt câteva săptămâni de când nava Diamond Princess a fost băgată în carantină din cauza infestării cu noul virus chinezesc. Din cei 3700 de pasageri ai navei, 600 au fost declaraţi infectaţi cu coronavirus, iar doi au şi murit ieri. Din numărul total al pasagerilor, 17 sunt români, iar şase dintre aceştia vor să se întoarcă în România, deoarece nu au fost găsiţi cu virusul chinezesc.

Ministerul Afacerilor Externe a făcut anunţul legat de întoarcerea românilor în ţară.

”În continuarea informațiilor cu privire la situația cetățenilor români aflați pe vasul de croazieră Diamond Princess, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Prin intermediul mecanismului european de protecție civilă, în cursul zilei de astăzi, o aeronavă italiană va asigura transferul unui grup de cetățeni europeni care se află pe vasul Diamond Princess către Uniunea Europeană.

Până la acest moment, 6 cetățeni români (2 pasageri și 4 membri ai echipajului) și-au exprimat dorința de a reveni în țară. În prezent, procedurile de testare suplimentară a cetățenilor europeni care vor fi îmbarcați sunt în curs de derulare.

Ambasada României la Tokyo este în contact atât cu cei șase cetățeni români pentru facilitarea demersurilor în vederea transferului, cât și cu ceilalți cetățeni români care se află în continuare pe vas.

Starea de sănătate a celor doi cetățeni români internați în urma testării pozitive cu COVID-19 este în continuare bună.”, arată MAE.